19.12.2016. 13:46
0
Vrijeme provala i pljački: Lopovi vas prate i zovu na telefon
Prema statistikama najviše provala u stanove i kuće događa se za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda kada niste u svom domu. S obzirom da se bliži vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, lopovi će koristiti svaku priliku kako bi izvršili pljačku.
U proteklih nekoliko dana u sarajevskom naselju Dobrinja izvršeno je nekoliko provala u stanove, a prema informacijama koje ima agencija Patria lopovi koriste dvije metode: praćenje vlasnika stana i pozivanje na telefonski broj. Lopovi često rade u paru i prate potencijalne mete prateći njihovo kretanje i koliko su odsutni iz stana ili kuće. Ukoliko ste u mogućnosti mijenjajte rutu i vrijeme kretanja na posao.

Iz MUP KS savjetuju građane da ukoliko i kratko idete iz stana ne ostavljate otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu.

U drugom slučaju, ukoliko se spremate na put obavijestite o tome komšije kako bi obratili pažnju na vaš stan.

- Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga - savjetuju iz MUP KS.

Bilo bi dobro novac i vrijedan nakit povjeriti bližoj rodbini na čuvanje ili iznajmiti sef u banci. Također preporučuje se fotografiranje nakita i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska. Zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe). 

U svakom slučaju preporučuje se dodatna zaštita blindo vrata ili alarmni sistem, kao i zaključavanje haustora. Jedna od mogućnosti je i osigurati imovinu. 

Irfan Nefić, portparol MUP KS kazao je za Patriju da je u proteklih devet mjeseci bilo 464 teških krađa u stambene objekte.

- Ukoliko građani žive na prizemlju bilo bi dobro da stave metalne rešetke na balkon i prozore. Ukoliko građani primjete sumnjivu osobu ili osobe mogu pozvati broj 122. Imali smo nekoliko slučajeva gdje je došlo do spriječavanja provale zahvaljujući pravovremenoj reakciji i građana i policijskih službenika - kazao je Nefić.

(NAP)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.