15.3.2017. 15:00
13
Nestanak snimaka sa hotela Crystal: Odbačena odgovornost policajca zbog zastare!
Jedinica za profesionalne standarde MUP KS protiv više policijskih službenika provodi postupke kojim će se utvrditi da li je bilo povrede službene dužnosti u postupanju u slučaju Dženan Memić, piše bh. novinska agencija Patria.

U izvještaju Ad hoc tijela Skupštine KS koji je prezentiran 31. januara 2017. godine navode se brojni propusti u radu MUP KS i Uprave policije u ovom slučaju, a za policajca E.K. konkretno je utvrđena povreda službene dužnosti. No, Disciplinska komisija je to odbacila zbog zastare jer je prošlo više od godinu dana!

Podsjećamo, policajac E.K. 19. februara 2016. godine otkrio je da se na hotelu Crystal Ilidža nalaze nadzorne kamere koje su snimile događaj od 8. februara 2016. godine i to u terminu od 21:30 do 23:00 sati. Kada je htio izuzeti sporni videomaterijal nestalo je električne energije te je ostavio svoj broj odgovornom licu hotela da ga pozove kada dođe električna energija.

Tokom vikenda policajac E.K. bio je raspoređen na druge poslove i zadatke te nije kontaktirao sa hotelom niti je išao na lice mjesta. Otišao je tek u ponedjeljak 22. februara 2016. godine kada je konstatovano da se na navedenom sistemu videonadzora ne nalaze snimci za dane 8., 9. i 10. februar.

Kako je navedeno u izvještaju Ad hoc tijela postoji sumnja da su „namjerno uklonjeni, a bili su prisutni“. Interesantno je da nema snimka od 9. februara kada je u jutarnjim satima nastavljen policijski uviđaj i kada su na licu mjesta u Velikoj aleji „pronađeni komadi plastike i laka zelene boje“.

I dok MUP KS provodi svoje interne postupke, Tužilaštvo KS još 4. aprila 2016. godine ukazalo je i pokrenulo inicijativu za utvrđivanje eventualne odgovornosti jednog policijskog službenika MUP-a KS, i to čim je uočilo i zaključilo da je istraga u konkretnom predmetu otišla u krivom smjeru i da je ugrožen rad na predmetu zbog curenja informacija i paralelizma u radu.

- Tužilaštvo je po službenoj dužnosti, ne čekajući bilo kakve rezultate Izvještaja „Ad hoc“ tijela i zaključke Skupštine, počelo u maju mjesecu 2016. godine rad na predmetu radi utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti službenih osoba MUP-a KS – saopćeno je ranije iz Tužilaštva KS.

Portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić za novinsku agenciju Patria nije mogla iznositi bilo kakve detalje vezane za ovaj predmet osim da je „predmet u radu“.


(Patria/Admir Oručević)

13
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.