1.2.2018. 19:33
0
Šokantan iskaz trostrukog ubice Sabahudina Habiba: Ubit ću se da svima olakšam
FOTO: avaz
Sabahudin Habib, optužen za trostruko ubistvo koje se dogodilo 21. marta prošle godine u Sokolini kod Donjeg Vakufa, jučer se na suđenju izvinio članovima porodica ubijenih, koji od prvog dana prate svako ročište u Kantonalnom sudu u Novom Travniku.
Habib je kazao kako ubijenog Omera Bašića nije dugo poznavao, za razliku od Ferida Rahmanovića i Ševke Draginovića. Ispričao je kako su poslovno sarađivali i da su bili bliski.

Prisjećajući se tragičnih događaja, Sabahudin Habib je zaplakao, ali i ostali optuženi Arnel, Sanel i Avdo Habib. Suze nisu mogli zadržati ni članovi porodica ubijenih. Tokom Sabahudinovog iskaza, njihovi jecaji odzvanjali su se sudnicom.

Sabahudin Habib ispričao je da je kobnog dana sa sinom bio u Donjem Vakufu, a tragični slijed događaja počeo je kada je saznao da su Rahmanović, Bašić i Draginović došli da izvuku drva.

- Otac mi je rekao da su spremili da izvuku i trupce koji nisu bili za pljenidbu i da su mu pakostili. Omer mi je rekao da mu moj otac nije dao da prođe putem i da će sve izvući zbog toga. To me je naljutilo, zamolio sam Ševku da to ne čine. Omer i Ševko su mi rekli da se sklonim sa puta da prođu. Rođak Sabit dodao mi je puško. Bio sam spreman odgovarati za sve ne znajući šta će se desiti - ispričao je Habib.

Nakon neuspjelog pokušaja razgovora, uslijedilo je naguravanje.

- Počeo je opći haos. Dok sam držao pušku neko mi je skočio na leđa. Vidio sam čovjeka da leži. Ovo što sam napravio, znam da sam napravio. Nikad poslije rata nisam imao pušku, uzeo sam je tada. Država je od boraca ovo napravila - kazao je Habib, prenosi Avaz.


On je, također, ispričao kako je imao psihičkih problema, ali nije posjećivao doktora. Još kobnog 21. marta htio je izvršiti samoubistvo neposredno nakon tragedije. Tokom boravka u pritvoru još se dva puta pokušao ubiti.

- Pokušao sam dva puta da se odužim majkama, ženama i djeci ljudi koje sam ubio. I dalje namjeravam da to učinim i da svima olakšam – rekao je Sabahudin Habib.


Odgovarajući na pitanja branioca Bekira Ferizovića, Habib je rekao kako je mogao i svog sina pogoditi. Tokom unakrsnog ispitivanja tužioca Šaćira Hadžića, optuženi je tvrdio da se sve dogodilo zbog puta koji je njegov otac pravio i koji je vlasništvo njegove porodice. S druge strane, tužilac Hadžić podsjetio je optuženog na ranije izjave te da je tragični događaj posljedica svađe zbog ukradenih drva, prenosi Avaz.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.