7.8.2018. 13:40
0
Na Otoci zapaljen automobil pomoćnika načelnika Hadžibajrića
Općina Stari Grad traži od istražnih organa da što prije provedu istragu i utvrde okolnosti pod kojima je došlo do požara i potpunog uništenja privatnog automobila u naselju Otoka, u noći 06. augusta ove godine u 3:22 sati, usljed kojeg je došlo i do manjih oštećenja okolnih vozila.
- Ovim putem obavještavamo javnost da se radi o vozilu u vlasništvu pomoćnika načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad kojem su i ranije posredno upućivane prijetnje - putem drugih osoba. Prijetnje su uslijedile nakon uvođenja intenzivnog inspekcijskog nadzora u oblasti nelegalne gradnje i bespravnog zauzimanja javnih površina na prostoru općine Stari Grad, pokrenutog njegovim dolaskom na ovu funkciju početkom godine. Pomenuta akcija, kao i djelovanje inspektora na terenu, rezultirali su i prijetnjama upućivanim samim inspektorima - navode iz Općine.

Iz MUP KS potvrđeno je da je uviđajnim radnjama utvrđeno da je do požara došlo upotrebom otvorenog plamena od strane nepoznatih lica na putničkom motornom vozilu “Toyota RAV”.

- Usljed visoke temperature došlo je do oštećenja zadnje strane parkiranog motornog vozila marke “Citroen C4”.  Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, te identifikaciji i pronalasku izvršioca - navode iz MUP KS.

Iz Općine Stari Grad ističu da je u posljednjih šest mjeseci, putem Službe za opću upravu i inspekcijske poslove izvršeno 536 kontrola u ovoj oblasti.

- Doneseno je 68 rješenja o rušenju bespravno sagrađenih građevina i 89 rješenja o uklanjanju sa javnih površina (bespravno postavljenih štandova, tezgi  itd). Izvršeno je pet prinudnih rušenja. U istom periodu protiv ovih prekršilaca podneseno je 197 prekršajnih prijava. Poređenja radi, u odnosu na isti period iz prošle godine, broj pokrenutih inspekcijskih postupaka uvećan je za 86%, a broj podnesenih zahtjeva za prekršaje uvećan je petnaest puta!

Oni također podsjećaju da ovo nije prvi zabilježeni slučaj upućivanja prijetnji, kao i konkretnih djelovanja nad imovinom rukovodećih službenika Općine Stari Grad, o čemu su organi reda bili redovno upoznati.

- Ranijih godina zabilježena je paljevina vozila još jednom rukovodećem službeniku Općine Stari Grad, dok je 2009. godine javnost bila upoznata sa prijetnjama upućenim općinskom načelniku i pucnjavom ispred njegovog doma, za što je krivac uhapšen i osuđen.

Općina Stari Grad najoštrije osuđuje ovakve postupke, te ugrožavanje sigurnosti općinskih uposlenika i njihove imovine u obavljanju redovnih zadataka i obaveza. Ovakvi postupci neće rezultirati obustavom postupaka koji su pokrenuti, niti posustajanjem u provođenju zakonske regulative jednako u svim oblastima za koje je općina nadležna, a od istražnih organa se traži hitno djelovanje na rasvjetljavanju ovog djela i utvrđivanju odgovornosti.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.