12.11.2018. 13:35
7
Jedan od najopasnijih bh. kriminalaca na slobodi: U zatvoru ubio zatvorenika, osuđen za pokušaj dvostrukog ubistva, 'Mangup koji svoje problema rješava šakama'
Jedan od najopasnijih bh. kriminalaca Adnan Šerak nalazi se u bjegu. On se nakon jednomjesečnog odsustva nije vratio u Kaznenopopravni zavod Zenica, gde izdržava kaznu.
Prema nezvaničnim informacijama, prihvaćen je prijedlog da se Šeraku prekine izdržavanje zatvorske kazne na jedan mesec, kako bi pomogao roditeljima da iscjepaju drva. Ali, od tada mu se gubi svaki trag. Takođe, Uprava KPZ Zenica imala negativan stav o ovom prijedlogu, za razliku od nadležnog suda.

Konkretno, Uprava nije bila za to da se Šeraku, dobro poznatom policijskim organima u BiH, dozvoli prekid kazne.

Ove navode potvrdio je Redžo Kahrić, direktor KPZ Zenica, kazavši da je pušten odlukom Opštinskog suda u Sarajevu.

Pustio ga je nadležni Općinski sud Sarajevo, odnosno njihovom odlukom na mesec dana je dobio prekid kazne. Trebalo je da se vrati 22. oktobra, ali nikad se nije vratio. Odmah nakon što se nije javio tog dana, odnosno večeri, raspisao sam poternicu za njim i on se trenutno nalazi u bjegu, kazao je Kahrić, prenosi Avaz.

Općinski sud je danas demantovao izjavu direktora KPZ Zenica.

U vezi sa objavama pojedinih medija u protekla dva dana da je odlukom Općinskog suda u Sarajevu osuđeni Adnan šerak dobio prekid kazne zatvora u trajanju od jednog mjeseca, ovim putem obavještavamo javnost da Općinski sud u Sarajevu nije postupao po navedenom predmetu niti je mogao donijeti takvu odluku, stoji u saopštenju.
 


Ubio zatvorenika

Vrhovni sud Federacije BiH prošle godine ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Zenici kojom je 15. januara 2015. Šerak osuđen na sedam godina zatvora, jer je u Kaznenopopravnom zavodu Zenica nasmrt pretukao zatvorenika Dženana Džaku.

Nenad Kojić tokom suđenja je priznao da je on namjerno ubio Džaku i da je Šerak nevin. Njegovo priznanje Sud nije prihvatio. Džaka je presudom Vrhovnog suda FBiH bio osuđen na 14 godina i tri meseca zatvora zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži.

Džaka je u KPZ Zenica izdržavao kaznu zatvora od 14 godina i tri mjeseca koju mu je izrekao Vrhovni sud FBiH zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži, koje je počinio pucajući u njega s dva metka iz pištolja. Kaznu je počeo izdržavati 11. marta 2001. godine, ali je s grupom od devet osuđenika u martu 2009. godine pobjegao iz zatvora poluotvorenog tipa u Ustikolini. Nakon hapšenja ove grupe, Džaka je 11. marta 2009. godine prebačen u KPZ Zenica, a iz zatvora je trebao da izađe 3. novembra 2015. godine.

Svojevremeno je Šerak je na suđenje u Kantonalni sud doveden u lancima, što samo po sebi govori o kako opasnom zatvoreniku se radi.

Kantonalni sud u Sarajevu je Šeraka 2009. godine kaznio s 9,5 godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je u decembru 2008. pucao u kafiću Škorpion na Grbavici. 

Iako iza sebe ima nekoliko pucnjava, prema komentarima čitalaca na pojedinim bh. portalima,  Adnan Šerak je bio poznat kao 'mangup koji svoje probleme rješava uglavnom šakama'.


I ranije ga puštali, on se nije vraćao

Ranjen je u pucnjavi 12. jula 2012. godine na Alipašinom Polju dok je koristio vanzavodske pogodnosti, te je koristio prekid izdržavanja kazne zbog liječenja. Bio je pritvoren u Sarajevu jer je prijetio braći Elviru i Almiru Preljeviću. Općinski sud u Sarajevu je donio odluku o puštanju, te se on u roku od tri dana trebao javiti u zenički zatvor. S obzirom na to da se nije pojavio u zatvoru, za njime je raspisana potjernica. Bio je u bijegu do 19. decembra, kada je vraćen u KPZ Zenica.

Kako pišu mediji, tada su iz zatvora ponudili 'tragikomično' obrazloženje kako su ga vodili kao bjegunca, iako on nije pobjegao jer se iz tog zatvora navodno ne može pobjeći, već je jednostavno zloupotrijebio izvanzavodske pogodnosti na koje je imao pravo i zato je za kaznu, nakon ponovnog privođenja, završio u samici na 20 dana.

U ljetnoj bašti BI koju su držali Elvir i Almir Preljević s Ervinom Zulićem u februaru 2015. godine ranjen je Goran Kosić. Tada se sumnjalo da je do pucnjave došlo upravo po nalogu Adnana Šeraka koji se htio osvetiti braći Preljević i Zuliću jer su ga upucali u natkoljenicu.

 
7
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.