27.2.2019. 8:48
0
Prije 26 godina desio se stravičan zločin u Štrpcima: Bošnjaci koji su krenuli na posao su ubijeni, a njihova tijela bačena u Drinu
Na današnji dan prije 26 godina dogodila se otmica putnika na stanici Štrpci, nedaleko od Rudog.

Brzi voz, putujući iz Beograda prema Baru, prolazio je kroz Štrpce, bosansko selo smješteno na granici sa Srbijom.

Voz poznatiji pod imenom "Lovćen", na ovoj stanici zaustavio se samo jednom, 27. februara 1993.

Tog dana, grupa vojnika, predvođena haškim osuđenikom Milanom Lukićem, naredila je da se zaustavi voz. Vojnici su ušli u voz i zatražili od putnika dokumente, čitajući imena i prezima, počeli su neke izvoditi.

Utvrđeno je da je tog dana izvedeno 20 putnika, od čega su većina bili građani bošnjačke nacionalnosti iz Srbije i Crne Gore. Izveden je i Tomo Buzov, koji je putovao iz Beograda u Crnu Goru, te muškarac čiji identitet nije nikada utvrđen.

Odvedeni su selo Mušice, gdje su ubijeni, a njihova tijela bačena u Drinu, prenosi avaz.

ZlocinVoz
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.