17.10.2019. 13:05
0
Što se dogodi u glavi majke da ubije svoje dijete: Evo koja kazna je predviđena za slučajeve čedomorstva
Sarajevska policija uhapsila je maloljetnicu koja je usmrtila tek rođenu bebu kao i njenu majku koja joj je u tome pomogla. Slučaj se, saznajemo, desio prošle sedmice, a u javnost je dospio tek sad i to slučajno.

Naime, organi istrage ovo držali u tajnosti zbog zaštite identiteta maloljetnice, o čemu više možete pročitati ovdje

Iako su slučajevi čedomorstva rijetki uvijek izazovu zgrožavanje javnosti, nerazumjevanje i osude.

Teško je zamisliti nešto gore od zločina u kojem majka ubija svoje dijete, a upravo takvi slučajevi kao simboli najveće tragedije šokiraju javnost. Što može nagnati majku na takav zločin, kakva je to vrsta ludila i očaja - teško je shvatiti drugačije nego kao zamračenje uma.

Kada je riječ o FBiH, prema izvještaju Federalne uprave policije, za razdoblje 2018. godine evidentirana su dva slučaja čedomorstv.

 
Šta se može okarakterisati kao čedomorstvo

 Čedomorstvo (aktivno i pasivno) se definira kao ubistvo novorođenčeta od strane majke, unutar 24 sata od rođenja. Dokazano je da je čedomorstvo nastalo kao rezultat međusobne interakcije socijalnih, kulturoloških i individualnih karakteristika majki. Radi se obično o adoelscenticama i mladim ženama, ali čedomorke, kako se i u stručnim krugovima nazivaju majke koje izvrše čedomorstvo, mogu biti i žene u srednjim godinama života. Negiranje trudnoće je važan čimbenik rizika  čedomorstva.

U naučnim krugovima postavlja se pitanje da li se čedomorstvo može spriječiti?

U većini tekstova navodi se kakko se čedomorstvo u potpunosti ne može spriječiti.

Međutim, naglašava se  da se s obzirom da su adolescentice posebno rizične za čedomortvo, uključivanje seksualnog odgoja i edukacije o kontracepciji u odgojni i obrazovni proces predstavlja za ovu populaciju najbolji način prevencije neželjene trudnoće, a prevencija je i provo|enje dobrog programa o planiranju obitelji za mlade parove. Naravno, uz lako dostupnu kontracepciju, i zakonski dozvoljen pobačaj.

Maloljetničke trudnoće

U Bosni i Hercegovini sve je više slučajeva malodobnih rodilja, a četiri od 55 malodobnih porodilja imale su samo 15 godina, a djecu je rodilo i 7 djevojčica sa 16 godina.

Kada se ovi podaci pojave u javnosti možemo pročitati i o raznim inicijativama o o uvođenju predmeta seksualnoga odgoja u završnim razredima osnovnih škola iako su takvi planovi do sada nailazili na otpor kod većine roditelja.


Koje su propisane kazne za čedomorstvo u BiH i zemljama Evrope?

Čedomorstvo vrlo rijetko predstavlja predmet stručnih medicinskih istraživanja i proučavanja. Najviše se obrađuje u obliku prikaza slučaja čedomorstva u majki osređenim psihičkim poremećajem.

Kako se radi o radnji koja se kazneno posmatra, čedomorstvo je predmet kriminalističkih i socioloških istraživanja.

Mnoga čedomorstva ostanu nezabilježena iz jednostravnog razloga što u većini slučajeva ne postoje liječnički podaci o trudnoći i ista ostane neregistrirana. Čedomorstvo predstavlja rijedak oblik ubistva djeteta.

Od 19 stoljeća čedomorstvo posmatra kao izdvojen fenomen. Medicinska saznanja da se za vrijeme i neposredno nakon porođaja majka nalazi u posebnom psihofizičkom stanju doprinose tome da dolazi do blažeg tretmana čedomorki u odnosu na druge ubice, kada se nađu pred sudom.

Izvršilac može biti samo majka. Ukoliko djelo izvrši neko drugo lice, a majka ga na to podstrekne ili mu pomogne u izvršenju za vrijeme porođaja ili neposredno nakon porođaja, ona će se smatrati saučesnikom, a izvršilac će odgovarati za ubistvo.

U Bosni i Hercegovini propisana je kazna za ovo kazneno djelo od 1 do 5 godina.

Za Federaciju BiH navedeno je da će se majka koja usmrti svoje dijete za vrijeme ili izravno nakon poroda, kaznit  kaznom zatvora od jedne do pet godina.

Zakonodavstvo RS predviđa zatvorske kazne od 6 mjeseci do 5 godina zatvora za majku koja ubije svoje dijete za vreme porođaja ili neposredno poslije porođaja, pod utjecajem stanja koje je izazvano porođajem.

U evropskom zakonodavstvu za ovo djelo propisuje se stroža kazna nego za ubistvo iz nehata, a npr. švedski i holandski Kazneni zakoni predviđaju kaznu do šest godina zatvora za majku.



(Lejla Trle) 



 

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.