1.5.2020. 15:54
0
Sudovi u BiH u toku 2019. godine osudili 34 lica zbog trgovine ljudima
Nakon što je u januaru Vijeće ministra Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo novu Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini, čime su odblokirana ogromna sredstva SAD za pomoć institucijama BiH, jučer je usvojen i Izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH u 2019. godini, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

"Usvajanje ovog izvještaja je veoma važan korak za nastavak borbe protiv trgovine ljudima i provođenje preventivnih mjera na osnovu utvrđenog stanja u ovoj oblasti. Ministarstvo sigurnosti BiH je na osnovu podataka dobijenih od strane tužilaštava, službi za sprovođenje zakona, centara za socijalni rad te nevladinih organizacija, utvrdilo da je u navedenoj godini identifikovana 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima.

Za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima u Bosni i Hercegovini u prošloj godini su provedene istrage protiv 48 lica, a podignuto je 20 optužnica protiv 31 lica. Sudovi su u toku 2019. godine osudili 34 lica te izrekli sedam odgojnih mjera protiv maloljetnika. Na zatvorsku kaznu osuđene su 24 osobe, izrečena je jedna uslovna kazna te dvije novčane kazne. Donesena je i jedna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi", saopćeno je. 

U efikasnoj borbi i potpunom provođenju Strategije, Bosna i Hercegovina ima punu podršku iz Ambasade SAD u Sarajevu i USAID-a, koji su i do sada snažno ohrabrivali nadležne institucije u BiH za borbu protiv trgovine ljudima.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.