23.12.2020. 19:17
0
Drugi čovjek tuzlanskog podzemlja izručen BiH: Elvis Hamzić pridružio se Berizu Kabiloviću u pritvoru
Pod jakim mjerama osiguranja, i u pratnji specijalaca naoružanih dugim cijevima večeras je nakon što je izručen iz Slovenije u pritvorsku jedinicu KPZ Tuzla, doveden Elvis Hamzić, koji važi za desnu ruku Beriza Kabilovića, vođe jednog od najopasnijih kriminalnih klanova u TK, prenosi Avaz.
Hamzić je označen za jednog jačih tuzlanskih kriminalaca i u bijegu je bio od decembra prošle godine, kada su u policijskoj akciji „Scarface“ uhapšeni Kabilović i 12 članova njegove grupe. 

Slovenski policajci uhapsili su Hamzića na osnovu interpolove potjernice, a lociran je u iznajmljenom stanu u Celju, gdje je opkoljen i uhapšen. Ubrzo je izveden pred sud i određen mu je ekstradicioni pritvor od 30 dana koji je istekao pa je večeras dopremljen u Tuzlu.
Tuzlanski advokat Bakir Hećimović potvrdio je da je obaviješten o izručenju njegovog klijenta BiH.

- Hamziću je u odsustvu prošle godine određena mjera pritvora, ali bi prema važećem zakonodavstvu u najkraćem roku trebao biti izveden pred sud kako bi se izjasnio o daljnjoj opstojnosti ove mjere – pojasnio je Hećimović.

Inače, Kabilovićeva grupa sumnjiči se za reketiranje tuzlanskih ugostitelja, pokušaje ubistava, pranje novca, ucjene, trgovinu drogom i nasilničko ponašanje.
Hamzić i Kabilović zajedno su osuđeni zbog povezanosti s pokušajem ubistva Osmana Gocića 18. maja 2010. godine, u tuzlanskom naselju Kula. Tada je došlo do tuče koja je prerasla u vatreni obračun. Sukobili su se Osman Gocić i Nermin Nakičević s jedne te Kabilović i Elvis Hamzić s druge strane. Kantonalni sud Tuzla prvostepeno je osudio Elvisa Hamzića za pokušaj ubistva na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, a Beriza Kabilovića za učestvovanje u tuči na godinu i pet mjeseci kazne zatvora.

Kabilović i Hamzić osuđeni su i za učestvovanje u pucnjavi u tuzlanskom klubu “Roma” 2009. godine. Nakon što je istjeran iz objekta, Kabilović se vratio s nekoliko prijatelja i počeo pucati u objektu. U rafalnoj paljbi izrešetano je nekoliko automobila koji su bili na parkiralištu, a tada je ranjeno sedam osoba, među njima i Kabilović.

 
Tuzla
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.