5.4.2021. 17:45
0
Hrvatska: Organi preminule djevojčice idu u Njemačku i Mađarsku
Intenzivistički tim Klaićeve bolnice u Zagrebu predvođen direktorom Goranom Roićem poručio je u ponedjeljak kako je učinjeno sve da se spasi život teško povrijeđene dvoipogodišnje djevojčice koja je jučer podlegla povredama. Iz Ministarstva zdravstva Hrvatske javljeno je kako će organi djevojčice ići u Njemačku i Mađarsku.

Kako je u podnevnom HTV-ovu Dnevniku javila Margareta Jozinović, Roić je jutros potvrdio da je formalno-pravna procedura za donaciju organa uspješno provedena. O tome se oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

"Eksplantacijski postupak je u tijeku. U sklopu međunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sustava Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj, priopćili su.

Ispred zagrebačke Klinike za dječje bolesti građani od sinoć pale svijeće, ostavljaju cvijeće i igračke za preminulu dvoipolgodišnju djevojčicu koja se od srijede borila za život. Podsjetimo, djevojčica je dovezena iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da ju je majka zlostavljala te joj je nanijela teške ozljede. Roditelji su u istražnom zatvoru, a pokrenuta je procedura doniranja organa djevojčice.

"Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti gdje će biti sigurnija i sretnija nego ovdje", poručio je Roić.

Uz Roića je u pratnji bio intenzivistički tim koji se, kazao je, danonoćno od primitka pacijentica brinuo i skrbio o njoj.

"No, nažalost, priroda povreda bila je preteška i unatoč mjerama nije se moglo više učiniti", dodao je.

Istaknuo je da je prije same eksplantacije organa bilo potrebno provesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna. To je, rekao je Roić, jučer uspješno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatora za transplantacijski program, s Eurotransplantom čiji je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima, javlja HRT.

"Proveli smo sve mjere intenzivističkoga liječenja. Rezultat je, nažalost, takav, tragičan", rekla je Karmen Kondža, pedijatrica u Jedinici intenzivnog liječenja.

Dodala je kako je djevojčica koja je imala tragičan život možda učinila da se osvijesti socijalna briga o onima koji su ranjivi.

"Ona će donirati organe i spasit će neke druge živote. Učinili smo sve", rekla je također Kondža.

Roditelji djevojčice su u istražnom zatvoru - istraga je u toku, a o njoj zavisi i na koji način će se kvalifikovati krivično djelo. Iz Inicijative "Moramo vam nešto reći" - upozoravaju, sistem je zakazao i reforma se mora dogoditi što prije.

(Ajdin Balićevac)

Hrvatska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.