28.12.2015. 17:06
0
U Sarajevu aktivirano 437 potjernica: Traga se za lopovima, nasilnicima, dilerima...
U periodu od početka 2015.godine do danas, pronađeno je i lišeno slobode 114 lica, po raspisanim potjernicama iz MUP-a KS.

Posljednji u slučaj u ovoj godini je onaj Mirzada Brkića (30) iz Sarajeva, sina poznate pjevačice Hanke Paldum, koji je uhapšen na graničnom prijelazu Karakaj.

Prilikom redovne kontrole u autobusu koji saobraća na relaciji Beograd – Sarajevo na ulazu u BiH, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu i to zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa.

Brkić se sumnjiči da je skrivio saobraćajnu nesreću koja se dogodila 14. januara prošle godine, u večernjim satima, u sarajevskom naselju Grbavica. Tada je Brkić, koji je upravljao terencem Nissan, pokosio pješakinje Arijanu Ž. (54), Ismetu K. (52) i Magbulu Dž. (59) te im je nanio teške tjelesne povrede.

Suđenje Brkiću odavno je trebalo početi ali se on nije odazivao na sudske pozive pa je  za njim raspisana potraga na osnovu koje je sinoć i uhapšen.

Prema podacima sa stranice MUP-a KS, još se traga za šest osoba iz ove godine, i to prema:

- potjernici raspisanoj 19.11.2015 za Koluh Nurudinom (1992) zbog nasilničkog ponašanja,  
- potjernici raspisanoj 21.04.2015 za Dugonja Edinom (1973) zbog teške krađe,
- potjernici raspisanoj 15.04.2015 za Bašalić Elvirom (1982) zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, 
- potjernici raspisanoj 17.03.2015 za Džamonja Nikolom (1986) zbog teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine,
- potjernici raspisanoj 17.03.2015 za Paunović Željkom iz Beograda (1982) zbog teške krađe,
- potjernici raspisanoj 17.03.2015 za Muković Sadatom (1974) iz Crne Gore zbog prevare.

"U registru potjernica MUP-a Kantona Sarajevo, trenutno je aktivno 437 potjernica koje je raspisalo ovo Ministarstvo po naredbama nadležnih sudova u BiH i Kazneno popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo", kažu iz MUP-a KS za Source.

Izdavanje potjernice može se narediti kad se osumnjičeni, odnosno optuženi protiv kojeg je pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna nalazi u bjekstvu, a postoji naredba za njegovo dovođenje ili rješenje o određivanju pritvora .

"Potjernica se raspisuje  i u slučaju bjekstva osuđenog iz ustanove u kojoj izvržava kaznu, bez obzira na visinu kazne ili bjekstva iz ustanove u kojoj izdržava zatvorsku mjeru vezanu s lišenjem slobode", kažu nam iz MUP-a KS.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.