6.5.2016. 20:29
0
Prilikom istrage o ubistvu Dženana Memića, zatražena je sankcija jednog službenika MUP-a
Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić uputila je pismo Murizu i Muneveri, roditeljima stradalog Dženana Memića, u kojem navodi da ova pravosudna institucija i dalje intenzivno radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

Tužiteljica podsjeća da je Tužilaštvo 7. aprila otvorilo istragu protiv nepoznate osobe zbog krivičnog djela ubistvo, kao i da je Tužilaštvo do sada uputilo devet zahtjeva Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za preduzimanje radnji, donijelo 15 naredbi za vještačenje, Sudu podnijelo 15 prijedloga za donošenje odluka za zakonito vođenje istrage i izvršilo devet naredbi Suda.

U pismu Burzić dalje potcrtava dio o eventualnoj sankciji službenika MUP-a Kantona Sarajevo, koji je u dva navrata davao različite izjave, a radi se o policajcu koji je prvi razgovarao s Alisom Mutap, jedinim svjedokom nesreće.

"Utvrdila sam da je ovlaštena službena osoba MUP-a KS, koja je nakon kritičnog događaja obavila razgovor s Alisom Mutap, sačinila službenu zabilješku 9. februara 2016. i u istoj zabilježila kako je ova svjedokinja navela da sa sigurnošću ne može da kaže šta se tačno desilo i da je do nezgode došlo najvjerovatnije udarom vozila s leđa, a kako je to sve navedeno i u informaciji MUP-a KS", navodi se u pismu, prenosi Avaz.

Nasuprot tome, navodi Burzić, prilikom uzimanja izjave od te službene osobe MUP-a KS na zapisnik od 10. marta 2016. godine, isti je izjavio da je Alisa Mutap 100 posto sigurna da ona i njen mladić nisu zadobili povrede ni od kakvog vozila, dok se ostalog ne sjeća.

"Kako je utvrđeno da je policijski službenik MUP-a KS u dva navrata opisao dijametralno suprotan sadržaj istog razgovora sa svjedokom, Tužilaštvo je došlo do zaključka i mišljenja da je tim momentom istraga odvedena u sasvim drugom pravcu i iskazana je opravdana sumnja u vjerodostojnost iskaza ovog svjedoka - službenika policije", kaže se u pismu.

Dalje se ističe kako je policijski službenik MUP-a KS jedini u svojstvu ovlaštene službene osobe neposredno nakon počinjenog krivičnog djela vodio razgovor s jedinim svjedokom događaja Alisom Mutap.

Glavna tužiteljica Burzić je 4. aprila od komesara MUP-a KS zatražila da preduzme konkretne mjere i radnje u cilju istraživanja, te eventualnog sankcionisanja ovakvog postupanja ovlaštenog službenog lica. I pored pismene urgencije, ističe, do danas nije stigao odgovor.

Burzić dodaje kako očekuje da će predan rad uroditi rezultatima i da Tužilaštvo neće ubistvo Dženana Memića skinuti s liste najprioritetnijih predmeta Tužilaštva KS-a.

Podsjećamo, Dženan Memić, 22-godišnji mladić iz ilidžanskog naselja Sokolović-Kolonija, i pored velike borbe ljekara, sredinom februara izgubio je bitku za život na Klinici za neurohirurgiju. Dženan je od teških povreda pao u komu iz koje se, nažalost, nije uspio probuditi.

Nesretni mladić zadobio je strahovite povrede 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži dok je šetao sa svojom djevojkom A.M., a kada je na njih velikom brzinom naletio automobil.

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.