11.8.2016. 16:17
0
Od januara na području Tuzlanskog kantona u saobraćajnim nesrećama poginulo 18 osoba
U prvih pola godine na području Tuzlanskog kantona u saobraćajnim nesrećama smrtno je stradalo 18 osoba - izjavio je policijski komesar TK Fadil Šljivić na današnjoj konferenciji za novinare u MUP-u TK, na kojoj je bilo riječi o stanju sigurnosti u ovom kantonu.

Šljivić je rekao da su u 92 posto slučajeva saobraćajne nesreće izazvali vozači prekršivši dozvoljenu brzinu kretanja ili su preticali druga vozila na nedopuštenom mjestu, a u nekim slučajevima nesreće su se dogodile zbog alkoholiziranosti vozača.

- Nismo zadovoljni stanjem sigurnosti u saobraćaju, jer je evidentirano 1.350 nesreća što je za oko 6,6 posto više u odnosu na isti period prošle godine - rekao je Šljivić.

Ukazao je i na veliki problem neadekvatne neobilježenosti pružnih prelaza na području TK što je za posljedicu, među ostalim, imalo i sinoćnju nesreću u Živinicama s dvoje poginulih i više ozlijeđenih osoba, istakao je Šljivić.

Problem predstavlja i starost vozila na putevima, jer je njihova prosječna dob premašila 15 godina. Također, kriteriji za polaganje vozačkih ispita su sve niži, dok je kaznena politika za počinjene prekršaje preblaga.

Što se tiče kriminaliteta, evidentirano je oko 1.600 slučajeva što je manje za jedan posto nego u prvih šest mjeseci 2015. godine, ali je u nekim segmentima sigurnosti stanje pogoršano.

- Smanjen je broj krivičnih djela iz domena krađa za oko 16,5 posto, posebno kada je riječ o otuđenju motornih vozila. S druge strane, povećan je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira, kao i predmeta vezanih za prosjačenje na ulicama i to za 180 posto - rekao je Šljivić.

Rečeno je da je smanjen broj krivičnih djela ubistava, jer se u posmatranom periodu dogodilo samo jedno ubistvo. S druge strane, broj otkrivenih slučajeva vezanih za distribuciju i proizvodnju narkotika povećan je za 10 posto.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.