19.10.2016. 16:18
4
Dino Alić, Saud Nišić i Sara Sefić pripremali i alibi za Sanjina Sefića, Sefićeve pomagače snimila kamera u Rudom
Faktor.ba
Dnevni Avaz
Sanjin Sefic
Još uvijek se čeka na okončanje postupka izručenja Sanjina Sefića našoj zemlji. Podsjećanja radi, Sefić je 10. oktobra ove godine, vozeći svoj Golf VI, nedaleko od Zemaljskog muzeja u Sarajevu usmrtio dvije studentice iz Bosanske Krupe i Bugojna. Sefić je vozio preko 100 km/h, a čak je prošao i kroz crveno svijetlo.

U nesreći su smrtno stradale mlade studentice Edita Malkoč i Selma Agić. Sefić ne nakon stravične nesreće koju je izazvao pobjegao u Srbiju, a u susjednu zemlju je ušao preko graničnog prelaza Uvac, koji je odranije poznat kao prelaz preko kojeg su navodno bez ikakvih problema prolazili kriminalci iz BiH i Srbije.

MUP KS je uhapsio tri osobe koje su pomagale Sefiću da pobjegne u Srbiju. Tužilaštvu KS sinoć su predati Dino Alić (29), Saud Nišić (28) i Sanjinova mlađa sestra, Sara Sefić (22). Osumnjičeni su mu pomogli da se prebaci do Općine Rudo, gdje ga je čekao ilegalni taksi vozač Goran Perišić, kako bi ga prevezao u Srbiju preko graničnog prelaza Uvac.

Policija je prije dva dana, oko 18:30 sati, u ulici Enesa Herića (Općina Novi Grad Sarajevo) uhapsila Dinu Alića zbog sumnje da je pomagao Sefiću da pobjegne u Srbiju. Jučer su na Ilidži, u ulici Kasindolska, uhapšeni Saud Nišić iz Foče, koji je odranije poznat policiji, te Sanjinova sestra Sara. I oni su osumnjičeni da su pomagali Sefiću kako bi pobjegao u Srbiju.

MUP KS je u dvorištu porodične kuće Nišića pronašao Golf VI koji je u vlasništvu A.M. iz Sarajeva, a koji je navodno korišten za prebacivanje Sefića do Rudog. Prema navodima policije, Alić i osoba inicijala S.A. odvezli su Sefića u Rudo, u noći kada se dogodila nesreća. Oni su, navodno, detaljno pripremali i alibi za odbjeglog Sefića, kako ga policija ne bi mogla povezati sa nesrećom u kojoj su poginule dvije djevojke.

MUP KS je u međuvremenu uhapsio i četvrtog Sefićevog pomagača, a radi se o S.A. (24) iz Rogatice. Odmah nakon što je saslušan, S.A. je predat u nadležnost Tužilaštva KS. Svi osumnjičeni, koji su uhapšeni, su priznali da su pomagali Sefiću da pobjegne, a navodno ih je snimila i jedna sigurnosna kamera u Rudom. 

Podsjećanja radi, Sanjin Sefić je nakon nesreće koju je napravio, a u kojoj su smrtno stradale dvije mlade djevojke, pobjegao u Srbiju. On je prešao granični prelaz Uvac, iako je Granična policija BiH imala dojavu o Sefiću da policija traga za njim zbog dvostrukog ubistva. Nakon skandaloznog prelaska preko granice, bez ikakvih problema, četvorica pripadnika Granične policije BiH su suspendovani i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak. Za vrijeme njegovog prelaska granice za njim je već bila raspisana potjerinica. 

MUP Republike Srbije je Sefića pratio od Novog Pazara, gdje se nakratko sakrio kod svog poznanika, pa do Novog Sada gdje je uhapšen nedaleko od autobuske stanice u ovom gradu. Navodno se Sefić sam predao srbijanskoj policiji kada je saznao da je za njim raspisana crvena međunarodna potjernica, te da je za njim potjernicu raspisao i Interpol. Nakon hapšenja je saslušan, a Sud u Novom Sadu mu je odredio ekstradicioni pritvor, te se sada čeka na njegovo izručenje BiH.

Iz Višeg suda u Novom Sadu su jučer potvrdili da iz Ministarstva pravde Republike Srbije još uvijek nije stigla zamolnica za izručenje Sanjina Sefića pravosudnim organima BiH.

Kada smo kod Sefićevih pomagača, Saud Nišić je prije dvije godine uhapšen nakon što je zapaljen automobil Audi A6, te kuća privrednika Zorana Troboka. Pušten je odmah nakon toga jer nije dokazano da je povezan sa ovom paljevinom. Ipak, prije četiri godine je zajedno sa E.S. u ulici Ferhadija u Sarajevu oteo torbu jednoj starijoj ženi. Međutim, u tome su ga spriječili građani Sarajeva, koji su ga ubrzo uhvatili i pretukli, a nakon toga ga predali MUP-u KS. Nišić se od straha i dobijenih batina uneredio, pa se pomokrio u pantalone.

Na zvaničnom sajtu MUP-a KS po pitanju ovog slučaja stoji sljedeće:

"Radeći na potpunom rasvjetljavnju i dokumentovanju svih okolnosti saobraćajne nezgode sa smrtnim posljedicama, koja se dogodila dana 10.10.2016. godine u 21:35 sati, na kolovozu raskrsnice ulica Zmaja od Bosne - Nulta transverzala, općina Novo Sarajevo, dana 17.10.2016 .godine u 18:30 sati u ulici Enesa Herića, općina Novi Grad Sarajevo, policijski službenici Odsjeka za saobraćajne istrage Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo, lišili su slobode A.D., rođen 1987. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 346. KZ FBiH (Pomaganje učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela).  Daljim operativnim radom, a po naredbi tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, dana 18.10.2016. godine u 01:30 sati u ulici Kasindolska, općina Ilidža, slobode su lišeni N.S., rođen 1988. godine u Foči i S.S., rođena 1994. godine u Sarajevu, nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 346. KZ FBiH. Prilikom pronalaska navedenih lica u pomenutoj ulici, u dvorištu porodične kuće koju koristi N.S., pronađeno je putničko motorno vozilo marke "VW Golf 6", vlasništvo A.M. iz Sarajeva, a koje je prema dosadašnjim podacima korišteno u izvršenju krivičnog djela, dana 11.10.2016. godine, kada su nakon saobraćajne nezgode lica A.D. i S.A., prevezli S.S. na područje općine Rudo. Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nastavljaju dalji rad na prikupljanju svih informacija u vezi navedenog krivičnog djela."

"Dana 18.10.2016. godine u 18:00 sati, policijsi službenici IV PU lišili su slobode S.A., rođen 1992. godine u Rogatici, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 346. KZ FBiH (Pomaganje učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela). Isti je skupa sa A.D., N.S. i S.S., koji su lišeni slobode i predati na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, nakon učinjenog krivičnog djela prevezli S.S. na područje općine Rudo. Nakon završene kriminalističke obrade, dana 19.10.2016. godine, S.A. je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat nadležnom tužilaštvu", piše na sajtu MUP-a KS.


4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.