15.11.2016. 21:06
0
U BPK 41 vozač duguje više od 1.000 KM, rekorder ima oko 18.000 KM kazni za počinjene prekršaje
U registru novčanih kazni MUP-a BPK Goražde nalazi se 41 osoba sa dugom većim od 1.000 KM po osnovu neplaćenih kazni za prekršaje u saobraćaju.

Među njima je i "rekorder“ koji je za različite prekršaje iz oblasti zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH dužan više od 18.000 KM. Ministar unutrašnjih poslova BPK Nijaz Musić razumije interesovanje javnosti zašto se ne poduzimaju radikalnije mjere kako bi se kazne naplatile, prekršioci odvratili od divljanja po cestama, a potencijalnim ubicama za volanom poslala poruka da ugrožavati sigurnost drugih učesnika u saobraćaju ne smiju. 

- I na osnovu zakona o prekršajima, i na osnovu interne instrukcije o pokretanju prekršajnog postupka putem izdavanja prekršajnog naloga policijski službenik može izreći samo novčanu kaznu uz kaznene bodove za određene prekršaje. Policijski službenici ne mogu uraditi više. U prekršajnom postupku sud donosi rješenje i nalaže oduzimanje predmeta izvršenja prekršaja – kazao nam je Musić. Rukovodilac Prekršajnog odjeljenja u Općinskom sudu Goražde, sudija Milka Ristović, smatra kako neplaćanje  novčanih kazni po Zakonu o sigurnosti saobraćaja na putevima predstavlja problem zbog kojeg javni trezor BiH ostaje bez svojih prihoda. Međutim, trenutna zakonska rješenja ne daju previše mogućnosti. Nakon donošenja rješenja o prekršaju počiniocu se ostavlja rok od 15 dana za plaćanje kazne, a ako to ne učini Zakon o prekršajima FBiH propisuje njegovo lišavanje slobode. 

– Međutim, ovaj član zakona je neprovodiv u praksi, zbog toga što Kazneno – popravni zavodi nemaju posebne odjele gdje bi prihvatali takva lica, koja nemaju status niti optužene, niti pritvorene osobe. U nekoliko navrata smo lišavali slobode povratnike u činjenju prekršaja i to one sa najvećim iznosima nenaplaćenih kazni, ali KPZ poluotvorenog tipa Odjeljenje Ustikolina nam je vraćao uputne akte uz obrazloženje da oni ne mogu primiti kažnjene – pojašnjava Ristović. Praksu u pojedinim Kantonima u kojima se automobili od prekršilaca oduzimaju ili uništavaju Ristović smatra nezakonitom. - Naš sud je pokrenuo inicijativu da se izmijeni član 104 Zakona o prekršajima FBiH, koji propisuje postupak prinudne naplate. On nije u saglasnosti sa Zakonom o izvršnom postupku FBiH, u kojem su taksativno nabrojane izvršne isprave u koje ne spadaju prekršajni nalog niti rješenje donijeto u prekršajnom postupku. Iz tih razloga je taj član neprovodiv, pa ne možemo vršiti prinudnu naplatu novčanih kazni. Po meni, ako biste zbog neplaćanja kazni okrivljenom u prekršajnom postupku oduzeli vozilo bila bi to protivzakonita radnja – navodi Ristović


(Avaz/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.