9.12.2016. 21:28
0
Sarajevo: Svaki dan nestanu po dva vozila
U BiH svaki dan nestanu po dva vozila, Sarajevo švedski sto za automafijaše S jedne od policijskih akcija na suzbijanju automafije
Policijske agencije u BiH godinama kubure s automafijom. U većini balkanskih država vlasnici vozila nemaju skupu policu osiguranja pa je krađa vozila za vlasnika u najvećem broju slučajeva tragedija. 

Izlažući se najgorim rizicima, oni sami kreću u potragu, spremni da isplate otkup. Obično vlasniku zazvoni telefon, a s druge strane glas kaže: “Ako hoćeš auto nazad, spremi pare.” 

U BiH godišnje nestane više od hiljadu vozila, što je, u prosjeku, najmanje dva auta dnevno. Sa 150.000 registriranih vozila i skoro 70.000 automobila u tranzitu, područje Sarajeva je švedski sto za domaće bande, među kojima su najpoznatije paljanska i sokolačka. Oni su povezani s ekipama iz Srbije i Crne Gore, gdje uglavnom završavaju ukradena vozila, prenosi Avaz.

Kradu automobile za koje imaju potrebnu opremu, odnosno dekodere, te aute koje će, jednostavno, prodati po nižoj cijeni ili, pak, rastaviti u dijelove. Radeći na razbijanju ovakvih grupa, u Sarajevu su provedene policijske akcije “Kamen”, “Kum” i “Trebević”. No, nakon izvjesnog vremena provedenog u zatvorima, pojedini su se ponovo našli na slobodi, a stvorile su se i nove grupe. To je rezultiralo novim krađama automobila, i to onih skupocjenih.

Frapantna je činjenica da je osam milijardi eura godišnja zarada automafije u Evropi. Podaci Europola i Interpola navode na zaključak da se godišnje na tom području ukrade skoro 1.200.000 vozila, prenosi Avaz.

Riječ je o jednom od najunosnijih poslova kriminalnih grupa, koje su dio međunarodnog lanca. Interpol trenutno traga za skoro 7,4 miliona vozila, a lani je na globalnom nivou pronađeno skoro 123.000 ukradenih auta.

(Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.