27.1.2017. 20:55
2
Divljaštvo: U Zenici otrovano 12 pasa
Nekoliko građana Zenice koji tvrde da se na njihovim ulicama od četvrtka navečer odvija horor.

U četiri naselja, zasad, pronađeno je deset mrtvih pasa za koje se sumnja da su otrovani, dok se dva psa bore za život.

Među ubijenim psima je i jedan vlasnički.

– Ovo je grozno šta se dešava. Kakvu poruku ovim činom šaljemo mlađim naraštajima. Da ih učimo da je dobro trovati i ubijati životinje!? U Blatuši sam sinoć vidio jednog mrtvog psa, a sa mnom je bilo i moje dijete koje je još potreseno prizorom, priča nam jedan ogorčeni Zeničanin, piše “Oslobođenje“.

Obdukcija

Berina Hrvić iz Udruženja Šapa iz Zenice za Oslobođenje je kazala da je na teren izlazila i kantonalna tužiteljica Jelena Bošnjak, koja im je obećala da se na ovome neće stati.

– Veterinar je rekao da su cuke potrovane, ali će biti obavljena obdukcija kako bi se to potvrdilo. Prvu dojavu smo dobili sinoć oko 19 sati i u naselju Blatuša smo pronašli dva mrtva psa, dok se jedan bori za život. Potom kod slastičarne Una smo zatekli jednog mrtvog psa, a drugi se bori za život. Kod bazena u Crkvicama je pronađen mrtav pas, a pored njega grudva faširanog mesa sa otrovom. Ispred Udruženja Šapa sa intervencijom smo završili oko pola tri, dok smo jutros dobili novu dojavu, priča Hrvić.

Žene iz corse

U naselju Kanal jutros su pronađena četiri otrovana psa, a kod vatrogasne stanice dva. S obzirom na to da stalno pristižu nove dojave iz ovog udruženja su konstantno na terenu.

Hrvić kaže da su mrtvi psi prebačeni u azil i da se čeka zeleno svjetlo za obdukciju.
Na pitanje da li sumnjaju na nekoga, iz Udruženja su rekli da su dobili dojavu da corsa, u kojoj su dvije žene, kruži Zenicom, te da iz nje na različite lokacije bacaju kuglice sa mesom. Pretpostavlja se da se u tim kuglicama nalazi otrov.

– Ovi psi su umrli u najtežim mukama, kaže Hrvić.

Iz Udruženja Šapa naglašavaju da je problem napuštenih životinja primarno problem ljudske neodgovornosti i, umjesto da fokus svih budu neodgovorni vlasnici životinja koji generiraju problem napuštanjem ili odraslih pasa, starih bolesnih, rasnih, nerasnih, pasa iz borbi ili lova kad im posluže svrsi i više ne trebaju, potomstva svojih pasa koje odbijaju da sterilišu i godinama prolaze nekažnjeno, najčešće je fokus isključivo uperen na životinje kojima su neljudi uskratili dom i ljubav, i “darovali” život na ulici, a koje su predmetom progona, šikaniranja, povređivanja i ubijanja.

Apel iz Šape

“Ništa i niko ne može opravdati ovakav čin ubijanja i trovanja životinja. Apelujemo na građane da budu odgovorni, da prijavljuju svako kršenje Zakona, te da ukoliko primijete nove slučajeve trovanja iste prijave odmah MUP-u ZDK-a, Udruženju, Veterinarskoj stanici, te svim relevantnim organima”, navodi se u saopćenju Udruženja.

Poslali smo dopis Kantonalnom tužilaštvu u Zenici gdje nam je potvrđeno da je dežurni tužilac izlazio na teren, a više informacija su obećali dati tokom dana.


(Admir Oručević)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.