21.2.2017. 20:20
1
Policajac GP BiH optužen za zlostavljanje maloljetnice ostaje na poslu, kažnjen novčanom kaznom
Disciplinska komisija Granične policije BiH novčano je kaznila policijskog službenika Emira Škalju, koji se 2015. sumnjičio za zlostavljanje maloljetne A.S. iz Zenice, saznaje Patrija.

Takva odluka Dosciplinske komisije GP BiH izazvala je negodovanje kod nekih uposlenika u ovoj državnoj policijskoj agenciji. Očekivali su da će Škaljo biti suspendiran sa posla. Smatraju da je narušio kredibilitet Granične policije Bosne i Hercegovine. Granični policajac ne može imati kriminalnu prošlost. A, podsjećaju, ovaj policajac je već dva puta osuđivan.

Škaljo je u ljeto 2015. suspendiran iz Granične policije BiH zbog optužbi da je maloljetnoj ženskoj osobi nanio tjelesne povrede. Škaljo je u ranijoj izjavi za medije negirao umiješanost u bilo kakvo nasilje nad maloljetnom djevojkom. Rekao je da ništa iz optužnice nije radio. 

Za blagu kaznu prema Škalji dio uposlenika iz Granične policije BiH optužuju Vladimira Popovića, načelnika Ureda za unutrašnju kontrolu i profesionalne standarde u GP BiH, te Viktoriju Damjanović, predsjednicu Disciplinske komisije GP BiH. Spočitavaju i članovima disciplinske komisije Radiši Samardžiji i Mirelu Imamoviću. Smatraju da nisu smjeli dozvoliti da Škaljo ostane u redovima Granične policije, nakon ovako krupnih prekršaja.

Ovo nije jedini slučaj da se policijski službenik Škaljo ogriješio o zakon. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je 2009. da Škaljo ima debeli policijski dosije. Baš te godine Škaljo je postao granični policajac.

Prema pisanju CIN-a, Škaljo se dovodio u vezu s krađom motornih vozila, provalnom krađom i omogućavanjem uživanja opojnih droga.

- Osuđen je 2007. na kaznu od mjesec dana zatvora, uslovno na jednu godinu, za krivično djelo omogućavanje i uživanje opojnih droga. Presuda je izbrisana iz evidencije u januaru 2009. godine. Iz izvještaja SIPA-e može se vidjeti da se Škaljo nalazi u operativnoj evidenciji policije zbog različitih krivičnih djela - piše u izvještaju CIN-a.

Punac Emira Škalje je Mustafa Ovčina, načelnik Uprave za administraciju u GP BiH. Slobodna Bosna objavila je u martu 2016. da je jedan duhoviti zaposlenik GP BiH izjavio da je za članove porodice Ovčine koji su zaposleni u GP BiH, potreban autobus da ih se preveze na posao.

Ovčina mu je odgovorio: „U pravu si, samo ti bi, po tom osnovu, trebao upravljati autobusom“.

Izvor Patrije tvrdi da su Škalju zadržali na poslu u GP BiH mimo znanja direktora Zorana Galića.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.