27.4.2017. 19:08
3
Da li počinioci zločina dobijaju adekvatne kazne?
Na slobodi je Kerim Mudželet koji je u junu 2015. godine na tramvajskoj stanici u blizini Predsjedništva BiH skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradala Jelena Opričić, državljanka Srbije.

Naime, Vrhovni sud Federacije BiH Rješenjem je ukinuo prvostepenu presudu Mudželetu na osam godina zatvora, te naložilo ponovno suđenje. Ukinut mu je i pritvor.

Devetog juna 2015. život je izgubila Jelena Opričić, koja je u Sarajevo došla kako bi prisustvovala Konfenciji Mladi Evrope u sarajevskoj Vijećnici. Automobil Kerima Mudželeta je zbog prebrze vožnje završio na tramvajskoj stanici. Uslijedili su protesti građana. Upozorenja na preblage kazne, na nefunkcionalan pravosudni sistem. Mudželet je u decembru prošle godine osuđen prvostepeno na osam godina zatvora. Danas je na slobodi.

"Rješenjem Vrhovnog suda FBiH od 20.04. ukinut je pritvor optuženom Kerimu Mudželetu, te mu je izrečena mjera zabrane - privremeno oduzimanje vozačke. Navedeno je da je drugim Rješenjem ukinuta i presuda zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i odlučeno je da se predmet vrati Kantonalnom sudu u Sarajevu na ponovno suđenje", navedeno je u dopisu Federalnog tužilaštva.

Iz ovog tužilaštva uložili su žalbu na navedeno. Vrhovni sud ne odgovara na upite. No, nije Mudželet jedini koji je na slobodi. 2015. godine u saobraćajnoj nesreći u blizini naselja Reljevo, život je izgubio Alen Šehović. Vozač Admir Čorbo, pripadnik Granične policije pobjegao s mjesta nesreće. Pravosudne institucije zakazale, kažu članovi porodice.

"Prilikom stradanja mog bratića, tužilaštvo je zatražilo pritvor, sudija je bez konsultacije tužioca pustio Čorbu, policajca, na slobodu, nije bila ni završena dženaza mom bratiću", kazao je amidža Sejfo Šehović. 

Ubice na slobodi su najveća, ali ne jedina manjkavost postojećih zakona, smatraju građani. Naime, kazne za počinioce koji naposlijetku i odgovaraju pred institucijama su preblage. Krivični zakon Federacije, za primjer propisuje:

1. Ko drugog usmrti kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina
2. Kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora kaznit će se: ko drugog usmrti na okrutan, bezobziran, nasilnički način; 
3. Za ubistvo iz nehata od šest mjeseci do pet godina.

Javnost je ostala šokirana nakon što je Semir Rastoder, koji je usmrtio u sarajevskom naselju Nedžarići pješakinju Havu Dovadžiju, osuđen na peti i po godina zatvora, iako je prije ubistva bio čak 50 puta evidentiran zbog različitih saobraćajnih prekršaja. Ono što je posebno uznemirilo javnost što Rastoder nakon nesreće nije otišao u pritvor. Ipak, nerijetko optuženi, ali i nepravosnažno osuđeni za najteža krivična djela imaju pravo umjesto u pritvoru da se brane sa slobe uz mjere zabrane.

"Pritvor, recimo, nakon izricanja prvostepene presude je nekada postojao kao obligatorni pritvor, ali odlukom Ustavnog suda BiH je takav obligatorni pritvor izbrisan, iz razloga što je pritvor prevashodno mjera koju sud treba razmotriti i izreći prema razlozima za određivanje pritvora", objasnio je Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH.

Stoga, i Sanjin Sefić, koji je prošle godine usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, zatim pobjegao u susjednu Srbiju, možda će u određenoj fazi postupka protiv njega steći pravo da se brani sa slobode. Ukoliko nadležni sud odluči da za to postoje uslovi, piše N1.



3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.