12.5.2017. 9:11
0
Počinje suđenje Amiru Zukiću i drugima, bit će saslušan veliki broj svjedoka
Na Općinskom sudu u Sarajevu danas će se održati statusna konferencija u slučaju Amir Zukić i drugi. Prema informacijama koje ima agencija Patria tokom suđenja planirano je svjedočenje velikog broja svjedoka, a advokati optuženih spremni su za "maratonsko suđenje".

Osim generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnika u Parlamentu FBiH Amira Zukića, optuženi su i zastupnik Mirsad Kukić i potpredsjednik SDA, državni poslanik i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, član SDA i bivši direktor Elektrodistribucije Sarajevo Esed Džananović, Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako, Ramiz Karavdić i Seid Fazlagić. 

Njih devetorica su se 17. aprila izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice koju je diglo Tužilaštvo KS.

Optužnica ih tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i protivzakonito posredovanje. Pored toga, Zukić se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.

Eseda Džananovića optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužilaštva, terete da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u “Elektroprivredi BiH”. Koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, Zukić je realizirao nezakonita zapošljavanja u “Elektroprivredi”.

U pritvoru se nalazi sedam optuženih, a Kukić i Sarajlić nisu ni bili uhapšeni. 

Tužilaštvo sumnja da je 'mozak' cijele operacije bio Amir Zukić. Prema optužnici, tereti ga se za udruživanje sa nekoliko drugih lica i činjenje ovog nezakonitog djela. Lica koja su se udružila sa Zukićem imala su zadatak tražiti osobe spremne da plate za radno mjesto, a onda ih je Zukić koristeći svoj utjecaj zapošljavao u javna preduzeća ili institucije. Tužilaštvo je kao Zukićeve 'skaute' označilo Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića. Senad Trako je predsjednik BPS-a u Visokom.

Prema podacima do kojih je Sarajevsko tužilaštvo došlo, za radno mjesto zainteresirane osobe su plaćale između 10.000 i 20.000 KM. Još nije poznat tačan broj osoba zaposlenih na ovakav način i gdje su sve tačno zapošljavani. U medijima se najčešće spominje Elektrodistribucija BiH i to više poslovnica u Zenici, Bihaću, Sarajevu.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.