21.5.2017. 15:05
0
U KPZ-u Foča nepopisana imovina, kršenje zakona i neizmirene obaveze
U Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Foča krše zakon o javnim nabavkama i o radu, potcijenili su vrijednost svog zemljišta za oko milion KM, a ni sve obaveze iz ranijih godina nisu izmirene.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a navela je još neke primjedbe, dajući mišljenje s rezervom na finansijske izvještaje ove ustanove zatvorenog tipa, u koju se upućuju punoljetne osobe muškog spola osuđene na kaznu dugotrajnog zatvora ili na kaznu zatvora u trajanju preko pet godina.

U okviru KPZ-a posluje i Privredna jedinica „Drina“, a revizija je utvrdila međusobna neslaganja potraživanja i obaveza u iznosu od 133.183 KM, jer je KPZ potcijenio svoje obaveze za navedeni iznos po osnovu dugova za osuđeničke naknade koje je izmirila Privredna jedinica „Drina“ finansirajući potrošnju osuđenika u osuđeničkoj kantini.

Krajem prošle godine u KPZ-u Foča je bilo zaposleno 256 radnika, od kojih je devet bilo zaposleno na određeno vrijeme, uključujući i šest pripravnika.

Lani je zasnovan radni odnos sa ukupno 30 radnika, devet radnika primljeno je na određeno vrijeme bez raspisivanja javnog konkursa (od čega pet radi obavljanja pripravničkog staža), sedam radnika je primljeno na određeno vrijeme nakon raspisivanja javnog konkursa, dok je u radni odnos na neodređeno vrijeme primljeno 14 radnika također nakon raspisivanja javnog konkursa.

Nakon zaključenih ugovora o finansiranju rada pripravnika s Zavodom za zapošljavanje RS-a, KPZ Foča nije dostavljao dokaze o izvršenoj isplati bruto plaća pripravnika, kao ni mjesečne zahtjeve za refundaciju sredstava pomenutom zavodu po projektu zapošljavanja pripravnika za vrijeme trajanja rada pripravnika.

Takođe, po navedenom osnovu nisu iskazana ni kratkoročna potraživanja u ukupnom iznosu od 3.900 KM, navela je u izvještaju Glavna služba za reviziju javnog sektora.

U toku 2016. s devet izvršilaca su zaključeni ugovori o privremenim i povremenim poslovima za obavljanje poslova za koja su radna mjesta sistematizovana, koja u tom momentu nisu bila popunjena, što nije u skladu s Zakonom o radu.

S tri osobe zaključeni su ugovori o obavljanju volonterskog rada, ali im nisu obračunati doprinosi na zdravstveno i na penzijsko i invalidsko osiguranje, što nije u skladu Zakona o doprinosima.

Na kraju 2016. protiv KPZ Foča vođeno je pet sudskih sporova. Većina tužbenih zahtjeva je, na osnovu procjene dobijene od KPZ Foča, neosnovana, dok procijenjena vrijednost sudskih sporova za koje je izvjesno da će biti presuđeni u korist tužioca, bez iznosa zateznih kamata i troškova sudskih postupaka, iznosi minimalno 1.228 KM.

U istom periodu bilo je ukupno 10 sudskih izvršenja čija ukupna vrijednost, bez iznosa zateznih kamata i troškova sudskih postupaka, iznosi minimalno 21.063 KM.

Sva sudska izvršenja se odnose na zaključene sudske postupke iz radnog odnosa.

Takođe, pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova u RS-u vođeno je 10 postupaka ukupne vrijednosti od 19.963 KM. Svi sporovi nastali po osnovu neizmirenih naknada iz radnog odnosa su iz perioda 2015. godine. 

(Fena / Haris Ahbabović)

KPZ Foca
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.