25.5.2017. 15:31
0
Akcije "Master" i "Truck" u borbi protiv poreznih i carinskih utaja
Po nalogu i koordinaciji dva tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštvo BiH, koji rukovode istragama, više stotina policijskih djelatnika SIPA, Granične policije BiH i UIO BiH, od ranih jutarnjih sati vrše pretrese i lišenja slobode većeg broja osumnjičenih za kaznena djela organizovanog kriminala, carinskih i poreznih utaja, sa koruptivnim elementima. Procjenjuje se da je nanesena šteta budžetu BiH u višemilionskim iznosima.

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, provode se opsežne akcije kodnih naziva "Master" i "Truck".  Akcije se provode na području Sarajeva, Brčkog i Tuzlanske regije i odnosi na veći broj fizičkih i pravnih osoba, koje se sumnjiče za organizovani kriminal, vezan za nezakoniti uvoz tekstila iz inostranstva na područje BiH, počinjenjem kaznenih djela organizovanog kriminala, poreznih i carinskih utaja, kao i koruptivnih kaznenih djela primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni kaznena djela činili kontinuirano u periodu od oko 3 godine, a da je iznos utajenih poreznih i carinskih dadžbina po jednom kamionu dostizao iznose od nekoliko desetina hiljada KM, pa se procjenjuje da je navedenim organiziranim kriminalom, budžet Bosne i Hercegovine oštećen za velike novčane iznose, koji zasigurno premašuju više stotina hiljada KM.

Aktivnosti će se na terenu realizirati tokom dana, nakon čega će osumnjičeni koji su lišeni slobode biti privedeni postupajućim tužiocima, gdje će biti ispitani i odlučit će se o daljim aktivnostima u vezi sa mjerama pritvora ili mjera zabrane za osumnjičene.

Akcije "Master" i "Truck", odlučne su aktivnosti tužilačkih, policijskih i poreznih institucija naše zemlje u borbi protiv kaznenih djela koja imaju elemente financijskog kriminala i korupcije, a kojima se nanosi šteta svim građanima BiH.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.