17.7.2017. 12:16
2
Slučaj Memić: Odbrana traži treću rekonstrukciju, za svjedoke predloženi Alisa, Zijo i Esma Mutap
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića piše agencija Patria.

Odbrana Ljube i Bekrije Seferovića advokat Rusmir Karkin danas je pročitao pisani podnesak koji je predao postupajućim tužiocima i sudu, a u kojem su navedeni dokazi koje odbrana želi uložiti i svjedoci koje žele pozvati.

Odbrana traži saslušanje Alise Mutap, jedinog svjedoka u noći 8.2.2016. godine koja je bila u društvu sa Dženanom Memićem. Mutap bi trebala dati odgovore na pitanja zašto je prvo izjavila da ih je udario automobil, a onda je promijenila da ih je neko napao, da ponovi način na koji su se kretali kritične noći, da li je Dženan odgurnuo...

Također, da se utvrdi da li je ona 8. februara 2016. godine više puta tokom dana zvala Dženana, kako se kod nje našao njegov telefon, da li je njena majica bila krvava i zašto je nije predala policiji, da li su roditelji bili prisutni tokom ispitivanja, da se prezentuje komunikacija između Dženana i Alise i putem Facebook-a.

Karkin je zatražio i da se sasluša Vasvija Sejdović od koje je Tužilaštvo KS odustalo kao svjedoka, na okolnosti izjave da „Ljubo zaustavio auto i da su izašli iz kombija i zadali udarce Dženanu njima poznatim oruđem“.

Dalje, predloženo je saslušanje tužioca Merisa Ćate na okolnosti provedene istrage u krivičnom djelu ubistvo, okolnostima razbojništva u hotel Terme, izvještaja Ad hoc komisije od 24.01.2017. godine, po čijem je naređenju stavio oznaku povjerljivo na određene izvještaje...

Odbrana je zatražila i provođenje treće rekonstrukcije događaja od 8. februara 2016. godine kako bi se utvrdile sve činjenice, a na licu mjesta postaviti sve pronađene dokaze, tragove. Rekonstrukciji bi trebali prisustvovati članovi Sudskog vijeća, stranke, branioci, oštećeni, punomoćnik oštećenog, sudski vještaci, kao i da kombi T4 bude u voznom stanju i da se napravi snimak. Karkin je kazao da sud ima u vidu okolnosti da je Velika aleja bila oštećena u vrijeme kritičnog događaja.

Zatraženo je da se provede vještačenje svih povreda koje su zadobili Dženan i Alisa, način i sredstva kojim su mogle nastupiti povrede.

Također, zatraženo je drugo vještačenje vještaka saobraćajne struke s obzirom da je vještak Ševal Kovačević „svoj nalaz napravio prema izmišljenim parametrima, a ne dokazima“. Odbrana traži i vještačenje oštećenja na vozilu da se utvrdi kako su nastala i da li su mogla nastati na način opisan u optužnici.

Karkin je kazao da traži da se utvrdi koliko je komada stakla pronađeno na licu mjesta, s obzirom da je vještak Alija Kotarević kazao da je vještačio više od 50 komada stakla.

Zatraženo je vještačenje telefona i SIM kartica iz telefona Dženana Memića i Alise Mutap, ostalih međusobnih komunikacija između Alise i Dženana u periodu januar-februar 2016. godine, kompletnog sadržaja, a posebno na kretanje na dane 7. i 8. februar 2016. godine, kao i komunikaciju sa trećim licima.

Potrebno je izvršiti vještačenje komunikacije Ljube i Bekrije Seferovića međusobno i sa trećim licima od 01.02.2016. do 30.05.2016. godine.

S obzirom da je tokom suđenja prikazana jedina fotografija tijela Dženana Memića koju je prema svjedočenju napravio pripadnik DKPT-a, potrebno je izvršiti vještačenje telefona utvrditi kada je snimljena fotografija, kada je prebačena sa telefona, da li ima još fotografija.

Zatraženo je i vještačenje snimaka i estrahovanih fotografija sa Kuvajtske rezidencije i kuće Šerifa Konjevića, vještačenje centralnog računara hotela Crystal u vlasništvu Muamera Budnje radi utvrđivanja svih okolnosti brisanja snimaka videonadzora za 8.,9. i 10. februar 2016. godine i mogućnost prebacivanja na drugi računar ili vraćanje snimka.

Odbrana traži i vještačenje svih bioloških tragova, tragova krvi kako su nastali, u kojem položaju je tijelo bilo kad su nastali tragovi, te da se utvrdi da li su zbog vremenskog protoka vjerodostojni pronađeni i vještačeni tragovi, kao i vještačenje pronađenog komada laka i da li se po strukturi podudara sa kombijem T4.

Za svjedoke je odbrana predložila:

Braću Admira i Asmira Gadžu koji su vidjeli s prozora kombi bordo ili tamne boje u Velikoj aleji,
Admira Mujanovića na okolnosti da li je Alisa Mutap nazvala oca je li imala tragove krvi na majici te šta je pričala ispred KUM-a na KCUS-u u noći 8. februara 2016. godine,
Vahidina Memića koji je 9. februara 2016. godine predao snimak na CD-u sa Kuvajtske rezidencije,
Emira Mališića i Asada Foču na okolnosti komunikacije u vezi događaja 8. februara
Više policijskih službenika MUP KS čiji su propusti utvrđeni u izvještaju Ad hoc komisije od 24.01.2017. godine i to na okolnosti pregleda i sadržaja snimka u hotelu Crystal te njegovog izuzimanja, uzimanja izjava od Alise Mutap, ko je vršio privatnu istragu i po čijem nalogu u ovom predmetu, koja lica su došla na mjesto događaja i vršila određene radnje prije početka uviđaja,
Ljubu Seferovića,
Ziju i Esmu Mutap,
Maloljetnu Elviru Seferović.
Karkin je zatražio uvid i čitanje svih materijalnih dokaza, s obzirom da nije dobio uvid u sve spise Tužilaštva KS vezane za ovaj slučaj uz obrazloženje da „su istrage u toku“.

Tužilac Sead Kreštalica je kazao da se ne mogu odmah izjasniti o predloženim dokazima te će to učiniti naknadno.

Sudija Igor Todorović je kazao da će se sud izjasniti na sljedećem glavnom pretresu 17. avgusta 2017. godine. 

(NAP/Merima Druškić)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.