27.7.2017. 19:46
0
MUPRS podnio dopunu izvještaja protiv Stojčinovića i Jeličića
Policija RS-a sumnjiči Mirka Stojčinovića i Borisa Jeličića da su zloupotrebama službenog položaja u Pravobranilaštvu RS stvorili mogućnost da po Grad Banja Luka nastupi šteta u iznosu od oko 5.756.600 KM.

Iz MUPRS-a je danas, uz navođenje inicijala osumnjičenih, saopćeno da su republičkom javnom tužilaštvu dostavili i dopunu izvještaja protiv M.S. (1957) iz Doboja o počinjenom krivičnom djelu zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja te protiv B.J. (1979) iz Banja Luke zbog sumnje u krivično djelo saizvršilaštvo.

Za navedene osobe postoji osnov sumnje da su, kako se navodi, prilikom zastupanja Grada Banja Luka, u parničnom postupku, prekršili granice svojih ovlašćenja, te nisu izvršili službenu dužnost koju su bili dužni da izvrše, a sve u namjeri da privrednom društvu iz Tuzle pribave protivpravnu imovinsku korist.

Boris Jeličić je jučer lišen slobode tokom istrage u predmetu “zemljište Poljoprivredne škole Banja Luka”, a zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, a u vezi s saizvršilaštvom, zajedno sa Mirkom Stojčinovićem, koje je ranije lišen slobode. 

Danas je predat u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva.

Jeličić je prošle sedmice na sjednici parlamenta RS-a imenovan na funkciju zamjenika pravobranioca RS-a sa sjedištem u Banjoj Luci, zamjenivši tako uhapšenog Mirka Stojčinovića, kojem je ranije bio pomoćnik.

Zemljište Poljoprivredne škole u Banjoj Luci, koje je u više navrata prometovano, već duži period je predmet brojnih sudskih procesa.

Gradska uprava Banja Luka je prije nekoliko godina pokrenula spor zbog prometovanja zemljišta koje je bilo u vlasništvu grada, a za koje je Poljoprivredna škola imala pravo korišćenja. Zemljište te škole prodato je kompaniji "Bingo", koju je grad tužio, kao i Poljoprivrednu školu. "Bingo" je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od Grada odštetu od 20 miliona KM. Međutim, Mirko Stojčinović je tada, bez znanja grada, prihvatio odluku o poravnanju.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić upozorio je u januaru Ministarstvo pravde RS da je Stojčinović u više slučajeva, među kojima je i predmet "Poljoprivredna škola", nanio veliku štetu gradu.

Stojčinović je uhapšen 3. jula i osumnjičen je da je kao zamjenik pravobranioca RS-a propustio da podnosi tužbe ili obavijesti grad o ishodu pojedinih sudskih sporova, čime je drugim osobama omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi, odnosno da gradsku svojinu upišu kao svoju.

(FENA/Merima Druškić)

MUPRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.