7.9.2017. 13:04
1
Slučaj Memić: Sud odobrio tri nova vještačenja, ali ne i svjedočenje Alise Mutap
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića piše agencija Patria.

Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Igor Todorović donijelo je odluku o prihvatanju predloženih dokaza odbrane koji se dovode u vezu sa krivičnim djelima za koje se sudi optuženima. Sudija Todorović je kazao da ne želi da se ovo suđenje pretvori u istražni postupak za neko drugo krivično djelo. 

Sud je odobrio nova tri vještačenja i to po vještaku medicinske struke (Zavod za sudsku medicinu RS), saobraćajne struke koje će izvršiti Arnes Hadžiosmanović, mašinske struke vještak Adnan Hasanović.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je da bi ova tri vještačenja trebala dati odgovore na sva sporna pitanja.

- Ovdje je potrebno utvrditi činjenice koje se tiču samo krivičnog djela koje se stavlja na teret optuženima. Sud nema ovlaštenja da utvrđuje činjenice koje su mimo činjeničnog opisa krivičnog djela za koje se sudi – kazao je Feraget.

Sud je odobrio svjedočenje sedam svjedoka. Vasvija Sejdović se odrekla privilegije nesvjedočenja te će biti saslušana na okolnosti koje su njoj poznate o događajima vezanim za 8. februar 2016. godine kada je nastradao Dženan Memić. Također svoj iskaz ponovo će dati braća Admir i Asmir Gadžo koji su ranije kazali da vidjeli kombi tamne boje.

Kao svjedoci pojavit će se i pripadnici MUP KS Nermin Halilović pomoćnik komandira PU Ilidža, Elvedin Boja i Velibor Ristivojević pripadnici PU Ilidža koji su došli na lice mjesta odmah nakon pripadnika DKPT-a i koji su prvi razgovarali sa jedinim svjedokom te noći Alisom Mutap.  Zanimljivo je da Sud nije odobrio njeno svjedočenje.

Svjedočit će i Sefedin Škrijelj, saobraćajni istražitelj na okolnosti provedenog uviđaja kao i Senad Mešić.

Bit će izvršen uvid i čitanje materijalnih dokaza koji su predloženi od strane odbrane. Iako je zahtjev odbrane bila i nova rekonstrukcija, Sud je za sada nije odobrio ali je ostavljena mogućnost da ona ipak bude izvršena.

- Rekonstrukcija je odbijena jer Sud smatra da će vještačenjima dobiti odgovore na sva sporna pitanja. Specifičnost te rekonstrukcije je što bi njoj prisustvovao i oštećeni, a što nije bio ranije slučaj. Odluka Suda je korektna i očekivana – kazao je Feraget.

Nastavak suđenja je 14. septembra kada će se pojaviti svjedoci Asmir i Admir Gadžo koje će ispitati advokat odbrane Rusmir Karkin.  

Inače, porodica Memić organizirat će još jedne mirne proteste kako bi se konačno otkrila prava istina o smrti Dženana Memića. Dženanov otac Muriz Memić zahvalio se medijima koji prate ovaj slučaj, ali je i jasno kazao da mediji imaju razne pritiske zbog ovog slučaja.

(NAP/Merima Druškić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.