6.11.2017. 14:15
2
Advokat Hrvačić zatvorsku kaznu zamijenio novčanom
Sarajevski Kantonalni sud odobrio je advokatu Esadu Hrvačiću da mu se jednogodišnja zatvorska kazna, na koju je pravosnažno osuđen zbog nezakonite uknjižbe nekretnina, zamijeni za novčanu u iznosu 27.000 konvertibilnih maraka (KM).

Kako su u Kantonalnom sudu Sarajevo potvrdili za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Hrvačić je novčanu kaznu platio.

“Vijeće Kantonalnog suda je donijelo presudu kojom je usvojen zahtjev osuđenog Esada Hrvačića za zamjenu kazne, pa se preostali, neizdržani dio zatvorske kazne zamjenjuje za novčanu u iznosu od 27.000 maraka”, pojasnili su u Sudu.

Hrvačiću je u kaznu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru – od sredine februara, kada je realizovana akcija kodnog naziva “Kurir”, do podizanja optužnice u ovom predmetu u maju ove godine.

Osuđen je u augustu, nakon što je s Kantonalnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje, a osim zatvorske, dobio je i novčanu kaznu od 10.000 KM, a presudom se od njega oduzima imovinska korist u iznosu 47.520 KM koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela.

Pored toga, izrečena mu je i mjera zabrane vršenja advokatskog poziva u trajanju godinu i po, koja stupa na snagu od dana plaćanja novčane kazne.

Hrvačić je bio optužen zajedno s advokatima Ismetom Hamzićem i Saminom Skopak, sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Milenom Rajić, sudskim uposlenicima Tanjom Jović, Brankom Husanović, Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom i Mirsadom Alić, te Elminom Džinom i Perom Vukovićem, ali je potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje njegov predmet odvojen.

Sporazume s Tužilaštvom su u međuvremenu potpisali Husanović i Džino, te su im izrečene uslovne kazne.

Prema navodima Tužilaštva, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, Hrvačić se udružio sa sudskim kuririma Spahovićem i Pitom te svojim stručnim saradnikom Džinom, pa su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda.


(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.