16.11.2017. 14:18
0
Pročitajte protiv koga su sve podignute optužnice zbog privrednog kriminala, korupcije, pranja novca i porezne utaje
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva BiH, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv devet fizičkih i dvije pravne osobe - poduzeća.

Optužnica je podignuta protiv Ekrema Gonjanina, rođenog 1962. godine u Novom Pazaru, Srbija, Nevzeta Berovića, (Berovikj Nevzat) rođenog 1977. godine u Skoplju, Ante Ibralića, rođenog  1954. godine u Tuzli, Sulejmana Brkovića, rođenog 1952. godine u Tuzli, Asima Alagića, rođenog 1963. godine u Tuzli, Azema Kurtanovića, rođenog 1967. godine u Tutinu, Srbija, Hazema Pavitinovića, rođenog 1987. godine u Tuzli, Armina Poplate, rođenog 1975. godine u Doboju, Dževata Berovića (Djevat Berovikj) rođenog 1974. godine u Batincima, Makedonija, (optužen odvojenom optužnicom), privrednog društva „Alper Trade“ d.o.o. Dubrave, Brčko Distrikt i špediterske firme „Arbelšped“ d.o.o. Sarajevo.

Oni se terete, da su kao organizirana skupina počinitelja, tijekom uvoza tekstilne robe iz Turske, od 2015. do 2017. godine, počinili niz nezakonitosti vezanih za pravljenje fiktivne dokumentacije radi izbjegavanja obračuna i plaćanja PDV-a, te korištenjem fiktivne dokumentacije neutemeljeno i nezakonito ostvarivali povrat PDV-a od UIO BiH, nakon čega je direktor poduzeća „Alper Trade“ d.o.o., tako stečeni novac ubacivao u redovite financijske transakcije, te na taj način počinio kazneno djelo pranja novca, ostvariviši nezakonitu imovinsku korist od 348.902, 00 KM, za koji iznos je oštećen budžet te time i svi građani BiH.

Tužiteljstvo BiH je u ovom predmetu formiralo zajednički istražni tim, sastavljen od uposlenika Tužiteljstva BiH, SIPA, Granične policije i UIO BiH, te provelo opsežnu višemjesečnu istragu u akcijama operativnog naziva „Truck“ i „Bonus“, u okviru kojih su u svibnju, izvršena lišenja slobode i pretresi na više lokacija u više gradova u sjevernom dijelu BiH i Sarajevu, tijekom koje je zaplijenjen i kamion robe.

Za trojicu osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru, tužiteljstvo će tražiti produljenje mjere pritvora, a za ostale osumnjičene odgovarajuće mjere zabrane, kako ne bi mogli ometati postupak.

Optuženi se terete za kaznena djela organizirnog kriminala, porezne utaje ili prevare i kazneno djelo pranja novca.

Tijekom postupka, Tužiteljstvo BiH će tražiti povrat nezakonite imovinske koristi od oko 350.000 KM.

Tužiteljstvo BiH zajedno s partnerskim agencijama za provođenje zakona, radi na više predmeta koji se odnose na kaznena djela poreznih utaja i financijskog kriminala, a navedeni predmet pokazatelj je efikasnog rada zajedničkih istražnih timova, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.