29.11.2017. 14:57
0
Amel Sejfović tvrdi da mu je amidža iz Njemačke poslao 10.000 eura: Pištolj spušten u teretanu zatvora, Simić pomogao Sejfoviću da iznese pištolj iz ćelije
FOTO: Dnevni Avaz
Tužilaštvo Kantona Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Amela Sejfovića, Dževada Hazića, Igora Buzova, Amira Ibrahimija, Miloša Igora, Nikole Simića, Mirze Fazlića i Sanjina Borčaka, a optužnica se tiče Sejfovićevog bijega iz Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu.

Podsjećanja radi, Amel Sejfović se tereti da je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz ove ustanove.

Plan bijega kao iz holivudskih filmova

Prema navodima optužnice koju je podiglo Tužilaštvo KS, po Sejfovićevim uputama koji je inače osmislio plan bijega, članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem telefona i dogovarali detalje bijega.

Oni su navodno tražili stan u kojem se nakon bijega Amel Sejfović trebao skrivati, utvrđivali su rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a, te su nabavili automatsku pušku marke kalašnjikov koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima.

Članovi njegove grupe su nabavili i pištolj koji je bio upakovan u paket i pričvršćen konopcem, te spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu,  zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti, a potom ga predao Amelu Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio.
 
Zatvorski stražar, Nikola Simić, tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije, te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg.

Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom.

Kako se navodi dalje u optužnici, dok se Sejfović krio na području Tušnjića kod Visokog, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice, te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.

Ko se za šta tereti?


Amel Sejfović se tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, Dževad Hazić za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, a Igor Buzov za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Amir Ibrahimi se tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, Igor Miloš za krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i  krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, Nikola Simić za krivično djelo protuzakonito oslobođenje osobe lišene slobode, Mirza Fazlić za krivično djelo omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda, a Sanjin Borčak za  krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Postupajući tužitelj je uz optužnicu, koja je proslijeđena Kantonalnom sudu Sarajevo na potvrđivanje, predložio produženje pritvora za Dževada Hazića, Amira Ibrahimija, Igora Miloša, Igora Buzova i Nikolu Simića, dok su za Sanjina Borčaka i Mirzu Fazlića predložene mjere zabrane.

Podsjećanja radi, Amel Sejfović je 3. septembra ove godine, oko 14:00 sati, pobjegao iz pritvorske jedinice sarajevskog KPZ-a, gdje je bio smješten dok mu se sudi za razbojništvo u banci na Ilidži, prilikom koje je poginuo biciklista Kemo Bašić. Nakon osmodnevnog bjekstva, pronađen je i uhapšen u mjestu Buci kod Visokog, nakon čega je smješten u zenički KPZ.

Amel Sejfović je u svjedočenju u svoju korist u Kantonalnom sudu u Sarajevu negirao da je učestvovao u pljački skoro 300.000 KM iz banke na Ilidži i ubistvu bicikliste Keme Bašića 2015. godine.

Amel Sejfović tvrdi da nije kriv

Kako navodi Oslobođenje, Sejfović je odgovarajući na pitanja advokata Muhidina Kape i tužioca Dragana Slijepčevića rekao da je u Crnoj Gori osuđen za pljačku banke, te da je ležao u zatvoru umjesto pravog počinioca. Potom je prebačen u BiH da odsluži zatvorsku kaznu. 

Nakon izlaska iz zatvora, njegov amidža Nezir iz Njemačke mu je poslao 10.000 eura da mu pomogne, a Amel je imao namjeru da ode u Njemačku kako bi navodno radio kod njega. Amel je rekao je da je kupio Audi A8 i počeo trošiti novac na izlaske i provod. Potom ga je poznanik iz zatvora zamolio za uslugu, rekavši da nabavi pancire i vozilo za neke osobe iz Srbije, a koje žive u RS-u. Rekao je da se dva puta vidio sa tim licima iz Srbije koji su mu rekli da imaju neku "tipu" u Sarajevu, odnosno da imaju namjeru opljačkati neku banku, piše Oslobođenje.

Rekli su mu da će dobiti nagradu za nabavku pancira i vozila, te da doveze vozilo do određene lokacije. Sestra Alma ga je na dan pljačke odvezla do Nedžarića gdje je uzeo vozilo s pancirima, te se sa Arifom Hajrudinovićem odvezao u Blažuj. Alma Sejfović se sa Audijem odvezla u Zenicu, a on je nepoznatim mladićima dao traženu "robu" i dobio manju torbu. Sejfović je rekao da se ubrzo vratila njegova sestra Alma, uznemirena sa vijestima da je opljačkana banka i ubijen slučajni prolaznik, rekao je tokom svjedočenja u svoju korist Amel Sejfović, piše Oslobođenje.

Sa prijateljima i sestrom se odvezao u Hadžiće da se, kako je rekao, sabere, jer je pomogao osobama koje su pored pljačke banke počinile zločin. Uhapšen je narednog dana na semaforu kod Merkura na Otoci. Istakao je da ga policija batinama nije mogla slomiti, ali da je hapšenje sestre Alme koja je, kako je rekao, nedužna, za njega bio određen vid ucjene, te da ga je to nagnalo da izvede bijeg iz zatvora, navodi Oslobođenje.

Podsjećanja radi, na narednom ročištu, koje je zakazano za 8. decembar, u svoju korist svjedočit će Alma Sejfović i Nizama Beširević.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.