1.12.2017. 16:30
0
Srpku Vučenoviću godina dana zatvora zbog pranja novca
Sud Bosne i Hercegovine pravosnažno je osudio Srpka Vučenovića na godinu dana zatvora zbog pranja oko dva miliona maraka, nastalih trgovinom ljudima u Azerbejdžanu.

Apelaciono vijeće je Vučenoviću kao sporednu izreklo i novčanu kaznu od 30.000 maraka, koju je dužan uplatiti u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude.

Proglašen je krivim što je od septembra 2008. do maja 2013. na svoje račune otvorene u nekoliko banaka u Republici Srpskoj, primio novac u iznosu od oko 730.000 američkih dolara i 512.000 eura, pribavljen izvršenjem krivičnog djela.

Novac mu je, kako je navedeno u presudi, uplaćivan od off-shore kompanija s Novog Zelanda, Paname, Velike Britanije, njegove braće Bože i Milana Vučenovića, kao i njima poznatih osoba iz Azerbejdžana. Srpko Vučenović je po nalogu brata Bože kupovao nekretnine i opremu u BiH, iako je mogao znati da novac počinje od krivičnog djela, navodi se u obrazloženju presude.

Od Bože i Saše Vučenovića je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, odnosno nekretnine, dvorišta i zemljišta na području Bosanske Gradiške te mašine i oprema za obradu kamena.

Odbijena je optužba da je na isti način oprao oko 79.000 dolara, jer je Apelaciono vijeće utvrdilo da se radi o zastari.

Protiv Bože i Milana Vučenovića te još nekoliko osoba, u Sudu BiH se vodi postupak zbog organizovanog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca. U obrazloženju presude predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić, kazao je da su cijenjeni svi subjektivni i objektivni dokazi, pogotovo bankovna dokumentacija koja je ocijenjena kao vjerodostojna.

- Optuženi je kao fakultetski obrazovana osoba mogao znati zašto mu braća šalju tolike količine novca na račune, zbog čega se izvlači zaključak da je mogao znati ili  pretpostaviti, da je novac prljav - naveo je sudija Vučinić.

Pojasnio je da je zaključak Apelacionog vijeća kako su dokazi korišteni u postupku zakoniti nasuprot prigovorima odbrane, da nisu zakoniti i autentični.

- Od olakšavajućih okolnosti, Vijeće je cijenilo što je optuženi porodičan čovjek, nije ranije osuđivan i što imovinsku korist nije stekao za sebe, dok su otežavajuće okolnosti količina prljavog novca i dužina trajanja djela - dodaje sudija Vučinić.

Prvostepenom presudom iz oktobra 2016. Srpko Vučenović je zbog pranja novca bio osuđen na godinu dana zatvora i deset hiljada maraka novčane kazne, ali je Apelaciono  vijeće tu odluku ukinulo i postupak je krenuo iznova, javio je BIRN BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.