8.12.2017. 15:34
0
Vasvija Sejdović: Ljubo je udario u ogradu i kontejner
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića, piše agencija Patria.

S obzirom da je prošlo više od 30 dana od prošlog ročišta, danas je glavni pretres počeo iznova, te je tužilac Meris Ćato pročitao optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferovića. Obojica su se izjasnila da se ne osjećaju krivim.

Dokazni postupka nastavljen je svjedočenjem Vasvije Sejdović, nevjenčane supruge Ljube Seferovića koja je svjedočila i 24. oktobra.

Advokat odbrane Rusmir Karkin zatražio je da se pregleda snimak rekonstrukcije od 13.06.2016. godine, jer je prihvaćen kao dokaz.

- Ukoliko se odbije da se snimak rekonstrukcije prikaže, odbrana će biti u nepovoljnom položaju – kazao je Karkin.

Tužilac Ćato je kazao da je Sejdović tada bila u svojstvu osumnjičene, a da je 24.06.2016. godine donesena odluka o obustavi istrage protiv Sejdović kao osumnjičene zbog nedostatka dokaza.

Sudija Igor Todorović je kazao da se odbija prijedlog odbrane za pregled snimka rekonstrukcije.

Sud je prvo utvrdio kako je Sejdović saslušana kao svjedok 24. juna 2016. godine ako je isti dan obustavljena istraga protiv nje kao osumnjičene. Tužilac Ćato je pojasnio da se ona saslušavala kao svjedok u odnosu na saobraćajnu nesreću.

Ćato je postavljao pitanje Vasviji Sejdović koja se još uvijek nalazi u Sigurnoj kući jer je bila napadnuta polovinom februara.

Ćato je u dijelovima čitao iskaz svjedokinje Sejdović od 24. juna na šta su ga upozorili i sudija Todorović, a reagirao je i advokat Karkin da to ne radi.

Sejdović je odgovarajući na pitanja tužioca Ćate negirala da je u noći 8. februara 2016. godine Ljubo Seferović imao saobraćajnu nesreću, odnosno da je u Velikoj aleji udario pješake. Ona tvrdi da je Ljubo udario u ogradu i u kontejner.

Sejdović je također kazala da su vidjeli neke pješake u Velikoj aleji, ali da se ne sjeća šta je pričala ni policiji ni tužiocu.

- Ne znam šta sam pričala, bila sam izgubljena i vi ste to vidjeli – kazala je Sejdović.

Ona je rekla i da je policajcu Šabanoviću kazala da ne zna šta priča i da je tražila pomoć.

Karkin je reagirao u više navrata navodeći da svjedokinja ne razumije bosanski jezik te da iskaz koji je čitao Ćato nije dala Vasvija Sejdović.

- Ovo nije njen iskaz, ovo nisu njene riječi, ne razumije o čemu se radi – kazao je Karkin.

On je pitao svjedokinju da li je ikada on s njom kontaktirao ili se vidio izvan sudnice, na šta je ona rekla da su se vidjeli samo na sudu.

Sejdović je tokom svjedočenje bila smetena što se vidjelo i po odgovoru na pitanje članice Sudskog vijeća Silvane Brkić Mujanić da li je ikada ikome rekla da je vidjela da je tu noć Ljubo automobilom udario u nekog pješaka. Sejdović je počela objašnjavati i pričati neke detalje koji nisu imali direktne veze sa pitanjem.

Odbrana tvrdi da Tužilaštvo KS još nije dostavilo 200 dokaza, a zatraženo je i vještačenje po vještaku mašinske i saobraćajne struke jer su predloženi vještaci odustali. Vještačenje po vještaku saobraćajne struke trebalo bi se vršiti u Zagrebu.

Sudija Igor Todorović zatražio je od Karkina da ipak za sljedeće ročište pozove svjedoke kako ponovo ne bi prošlo više od 30 dana. Tako je nastavak zakazan za 18. decembar kada će svjedočiti Nermin Halilović i Elvedin Boja, policijski službenici PU Ilidža. 

(NAP/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.