12.12.2017. 14:28
0
"Sjeo sam sa Fikretom Abdićem, popili smo po viski. Ja sam tada od Fikreta odmah uzeo 200 hiljada maraka za lične potrebe"
FOTO: Faktor.ba
U Bihaću je jučer ujutro uhapšen Hamdija Abdić Tigar zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo generala HVO-a, Vlade Šantića. Pored Abdića, uhapšene su još četiri osobe. Naime, radi se radi se o Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću.

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

General Vlado Šantić, koji je tokom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. marta 1995. godine. Šantić je posljednji put viđen u večernjim satima u hotelu "Sedra", upravo početkom marta 1995. godine. Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

Šantić ubijen sa četiri metka, njegovo tijelo zapaljeno


Tokom 2014. godine zaštićeni svjedok otkrio je detalje nestanke i likvidacije generala Šantića. Prema tim navodima, iz hotela "Sedra" odveden je u zapovjedništvo vojne policije, a nakon toga u kuću punca jednoga od osumnjičenih, gdje je ubijen s četiri metka, prema pisanju N1.

Šantićevo tijelo ubačeno je u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač, te je zatim bačva odnesena u vrtaču na obroncima pored Bihaća. Bačva s posmrtnim ostacima uskoro je i pronađena, ali DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije izvršena.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, 1995. godine, te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Kantonalnom tužilaštvu Bihać.

Iz SDA poručuju da je Tigar dokazani patriota i legendarni komandant


Nakon jučerašnjeg hapšenja Hamdije Abdića Tigra, oglasila se i Stranka demokratske akcije iz Bihaća, koja je u svom saopćenju istakla:

"Pukovnik Armije RBiH, Hamdija Abdić Tigar, je dokazani patriota, legendarni armijski komandant proslavljene 502. Viteške brigade iz sastava Petog korpusa, a na posljednjim lokalnim izborima, voljom i podrškom građana, izabran je u Gradsko vijeće Bihaća sa liste Stranke demokratske akcije i svoju ulogu gradskog vijećnika obavlja maksimalno korektno. GO SDA Bihać vjeruje u nevinost gospodina Abdića, te da će i iz ove bitke, kao i iz onih ratnih, izaći kao pobjednik i ponosni bosanski gazija. Vjerujemo u pravnu državu i nezavisno i profesionalno pravosuđe u ovom, ali i svakom drugom slučaju, te očekujemo da će biti omogućen pravičan postupak uz puno poštivanje svih međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava. Ne možemo se oteti dojmu da su hapšenja usko povezana sa nedavnim presudama Međunarodnog suda u Haagu", stoji u saopćenju GO SDA Bihać.

Tigar kritikovao Senada Šepića


Hamdija Abdić zvani Tigar je dospio u javnost tokom ljeta ove godine kada je prokomentarisao status Senada Šepića, čovjeka porijeklom iz Krajine koji je napustio SDA.

"On već duže vrijeme priča prazne priče, ako je uopće ikad išta konkretno pričao i radio. Ali ranijih godina sve mu je bilo potaman dok ga je SDA gurala kao mladog čovjeka, postavljajući ga na pozicije u izvršnoj vlasti i na liste da bi bio u zakonodavnoj. Više puta mu je data šansa. Više puta je dobio priliku nego što to realno svojim političkim kapacitetima i znanjem zaslužuje. Eh, prvi put kad mu se nije dala pozicija koju je tražio, nastala je kuknjava, on se okrenuo kontra politike stranke. Otišao je toliko daleko da čak smatra kako on može zaustaviti neke, po svim pokazateljima pozitivne, tokove u ovoj zemlji, a da će narod u njemu kao takvom prepoznati neke vrijednosti. Onda mu ništa ni u stranci nije valjalo, uključujući i one koji tu stranku grade svih ovih godina", rekao je svojevremeno za portal Faktor Hamdija Abdić zvani Tigar.

Hamdija Abdić bio dio akcije "Tigar-sloboda 94"

Hamdija Abdić Tigar se spominje u čuvenoj operaciji "Tigar-sloboda 94". Naime, operacija 'Tigar-sloboda 94' je bila vojna operacija Armije RBiH, njenog Petog korpusa protiv snaga Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, njenog lidera Fikreta Abdića i njegovih saveznika: Vojske Republike Srpske (VRS) i Vojske Srpske Krajine (VSK). Operacija je značila veliki uspjeh za Armiju RBiH, koja je razbila Abdićeve snage i zauzela Veliku Kladušu i teritoriju Zapadne Bosne. 

Hamdija Abdić Tigar je prije rata u Bihaću bio vlasnik kafića, diskoteke i firme za proizvodnju građevinskog materijala. 

Plan operacije su skovali komandant 5. korpusa, Atif Dudaković, i komandant 502. viteške brdske brigade, Hamdija Abdić-Tigar, u najvećoj tajnosti. Plan je predviđao da Hamdija Abdić, nakon što bude smijenjen s dužnosti komandanta brigade i demobilisan, kao nezadovoljni bivši vojni komandant, prebjegne Fikretu Abdiću, te ga ubijedi da uz istomišljenike koji su ostali u Bihaću, uz vojnu pomoć koju će mu pružiti, može poraziti 5. korpus i ući u Bihać.

Hamdija Abdić, na osnovu dogovora sa komandantom 5. korpusa Atifom Dudakovićem, odlazi u Veliku Kladušu gdje se u štabu vojske autonomije sastaje sa Fikretom Abdićem 2. jula 1994. godine. 

"Sjeo sam sa Fikretom, okolo su bili ovi njegovi, popili smo po viski, ja malo više nego ostali i izložio sam mu plan", sjeća se Hamdija Abdić. 

Predložio je da Fikret naoruža "nezadovoljnike" koji će se nakon što dobiju dovoljno naoružanja, iznutra obračunati sa Petim korpusom nakon čega će u Bihać moći ući vojska autonomije i sam Fikret Abdić. Fikretu Abdiću se prijedlog učinio savršenim. Prihvatio ga je.

"Ja sam od Fikreta odmah uzeo 200 hiljada maraka. To je bila prva rata koju mi je dao da imam za svoje lične troškove", rekao je svojevremeno Tigar.

Fikret Abdić već 4. jula u Bihać šalje prve količine oružja i municije, transportovanih iz magacina u Korenici. Naredna tri dana stizale su nove pošiljke oružja, municije, opreme, hrane i goriva preko kontrolnog punkta UNPROFOR-a na Izačiću. Pripadnici Poljskog bataljona iz sastava UN-a bili su zaduženi da ništa ne registruju, već samo da dižu rampe. Isti oni koji su do tada sprječavali dostavljanje oružja za ARBiH, sada su žmirili na isporuke oružja navodnim pobunjenicima.

Tokom 9. jula, spreman je, kako se pretpostavljalo, konačni udar i zauzimanje Bihaća od strane pripadnika vojske autonomije i srpskih snaga. Za komandu 5. korpusa je to bio znak da se operacija "Tigar-Sloboda" mora privoditi kraju. Prema naređenju generala Dudakovića, komandant navodnih pobunjenika, Hamdija Abdić, naređuje hapšenje petočlane ekipe koja je iz Velike Kladuše i Knina stigla u Izačić da nadgleda finalnu akciju 'oslobađanja' Bihaća. Tada je postalo jasno da je sve skupa bio veliki blef.


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.