13.12.2017. 13:05
0
Uhapšeno šest osoba: Pljačkali po Mostaru, Čitluku, krali automobile, dilali drogu...
Federalna uprava policije nastavila je aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju većeg broja krivičnih djela oružanih razbojništava, izvršenih na širem prostoru Federacije BiH.

Policijski službenici FUP-a su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i angažman pripadnika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „SHARK“ na području Mostara i Čapljine.

- Ova višemjesečna istraga je rezultirala u dokazivanju i dokumentovanju organizovane kriminalne grupe koja je tokom 2016. i  2017. godine, izvršila više krivičnih djela kao što su razbojništva na štetu TC Bingo u Čitluku i Sutini, Robota u Mostaru, benzinske pumpe „Čule“ u Mostaru, pljačke više bankomata na području HNK i ZHK, kojom prilikom je otuđen novac u iznosu od više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Ova organizovana kriminalna grupa se dovodi u vezu i sa drugim krivičnim djelima kao što su  teške krađe putničkih motornih vozila, stavljanje u promet opojnih droga.

Po naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, vrše se pretresi na pet lokacija na području općine Mostar i jednoj lokaciji na području općine Čapljina, u kojim je do sada pronađena određena količina novca, oružja, ručne UKV radio stanice, municije, materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „kokain“.

- Također, prilikom pretresanja do sada su oduzeta četiri motorna vozila za koja se sumnja da su korištena za izvršenje krivičnih dijela ili su kupljena od novca iz počinjenih krivičnih djela.

Tokom ovih aktivnosti je lišeno slobode pet osoba iz Mostara incijala M.M. (1990. god), R.B. (1987. god.), A.B. (1984. god), J.M. (1983. god) i J.U. (1986. god) i jedno lice iz Čapljine incijala I.L. (1977. god), a koji se sumnjiče za krivično djelo „Organizovani kriminal“ iz člana 342., a u vezi sa „Razbojništvo“ 289. „Teška krađe“ 287., „Zloupotreba opojnih droga“ iz člana iz člana 238. KZFBiH

Lica lišena slobode će biti  kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kanona.

Asistenciju u provođenju ovih aktivnosti pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.