13.12.2017. 14:17
0
Haris Priganica, Mugdim Omerović i Mirza Turković "pali" zbog trošenja novca: Iz Binga odnijeli 170.000 KM, u stanu u Sarajevu pronađeno 30.000 KM, oružje i policijska oprema
U nedjelju, oko 18:30, se dogodila oružana pljačka u Trgovačkom centru "Bingo" u Bugojnu. Razbojnici su bili maskirani i nosili su puške.

Naime, tri razbojnika su uletila u Bingo sa automatskim puškama, a navodno su bili obučeni u policijske uniforme. Ukrali su 64.000 KM iz tržnog centra "Bingo" u Bugojnu, a potom su pobjegli Audijem, te ga nakon toga zapalili. Iste osobe se sumnjiče i za raniju pljačku poslovnice ovog trgovačkog lanca u Hadžićima kod Sarajeva.

Iz bugojanskog "Binga" ukrali 64.000 KM

Pljačka, koja je lokalnoj policiji prijavljena u nedjelju u 18.57 sati, dogodila se u trenucima kada se, kao i svake nedjelje, završava radni dan u ovom veoma posjećenom tržnom centru. Prema pisanju portala Bugojno danas, pljačka se desila na jednom od stražnjih ulaza u objekat u trenucima kada se predavao pazar. Prvobitno je bilo objavljeno da su pljačku izvele četiri osobe. 

U bugojanskom naselju Goruša, udaljenom oko pet kilometara od opljačkanog "Binga", odmah nakon pljačke zapaljen je stariji Audi karavan, za koji se sumnja da je pripadao pljačkašima.

Inače, TC "Bingo" u Bugojnu nije prvi put na meti pljačkaša. Prošle godine dogodio se napad na radnicu mjenjačnice. Potom je u aprilu, također prošle godine, opljačkana prodavnica sportske opreme "Sport Vision", koja se nalazi u sklopu TC "Bingo" u Bugojnu. U decembru prošle godine incident su izazvali navijači Zrinjskog, kada su pokušali otuđiti određene količine robe iz "Binga".

Pripadnici FUP-a su predali Tužilaštvu Kantona Sarajevo Mirzu Turkovića, Harisa Priganicu i Mugdima Omanovića, a koji se sumnjiče za pljačku tržnog centra Bingo u Sarajevu i u Bugojnu. Podsjećanja radi, ovaj trojac se sumnjiči za dvije pljačke u tržnom centru "Bingo" kada su ukrali 170.000 KM. Prilikom pljački su bili naoružani automatskim puškama i obučeni u policijske uniforme. Trojka se sumnjiči za krivična djela oganizirani kriminal, razbojništva i teške krađe.

"Dana 11/12. decembar 2017. godine u saradnji s MUP-ovima Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona lišene su slobode tri osobe te izvršeno ukupno šest pretresa stanova, prilikom čega su pronađeni predmeti izvršenja krivičnog djela ili koji potječu iz izvršenih krivičnih djela. Prilikom pretresa pronađene su automatske puške, pištolji, maske, veće količine novca, panciri, uniforme s natpisom 'policija', rotaciona svjetla, registarske tablice, te drugi predmeti koji su korišteni za izvršenje navedenih krivičnih djela ili potječu iz njihovog izvršenja. Također, prilikom pretresa oduzeta su četiri motorna vozila za koja se sumnja da su korištena za izvršenje razbojništava ili su kupljena novcem koji potječe iz počinjenih razbojništava", navedeno je u saopćenju FUP-a.

Policija pratila Mugdima Omanovića

Prema pisanju Avaza, Mugdima Omanovića su pratili inspektori MUP-a KS i FUP-a. Uhapsili su zbog neke sasvim druge pljačke, međutim, on je odmah počeo pričati o ostalim pljačkama. Istražitelje je navodno odveo do unajmljenog stana gdje se krio nakon razbojništva u ulici Hamdije Čemerlića u Sarajevu. Istražitelji su u stanu pronašli oko 30.000 KM. Radi se o novcu kojeg je Omanović dobio nakon podjele novca nakon pljačke. 

Među oduzetim stvarima bile su i kartice koje, najvjerovatnije, potiču iz pljačke "Binga" u Hadžićima, te improvizovanje policijske uniforme na kojima su bili grbovi BiH, te policijski amblemi. Iz stana su uzete crne rukavice i čizme. 

Oduzeta su četiri vozila, a pretreseno je i vozilo marke Renault Laguna njemačkih tablica, te za koje se još uvijek provjerava da li je ukradeno. Policija je prilikom pretresa šest stanova pronašla automatske puške, pištolje, maske, veće količine novca, pancire, rotaciona svjetla i registarske tablice. 

Prema pisanju Dnevnog Avaza, ovi razbojnici su istražiteljima postali sumnjivi nakon što su počeli trošiti novac, te su im tom prilikom prisluškivani mobilni telefoni. Odbranu Mirze Turkovića je preuzeo advokat Omar Mehmedbašić, koji je rekao da je njegov klijent izašao iz zatvora prije tri mjeseca, gdje je proveo četiri godine zbog više krivičnih djela. Turković se na prvom saslušanju branio šutnjom. 

Podsjećanja radi, "Bingo" u Hadžićima je opljačkan 22. oktobra ove godine.


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.