20.12.2017. 10:19
0
Pročitajte ko su uhapšeni u jutrošnjoj akciji SIPA-e: Sumnjiče se za genocid, progon i ubijanje Bošnjaka
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, u akciji policijskih djelatnika SIPA-e, na području Vlasenice i Han Pijeska, locirani su i uhapšene tri osobe.

Uhapšeni su: Mile Kosorić (1953.) nekadašnji komandant Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS, Rade Garić Rade (1974.) nekadašnji komandir Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS i Momčilo Tešić (1963.) nekadašnji vojni policajac Vlaseničke brigade VRS.

Na području Han Pijeska i Vlasenice, vrše se pretresi objekata koje koriste osumnjičeni Kosorić i Garić.

Osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH zbog kaznenih djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu. Radi se o istrazi vezanoj za događaje u u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice, u mjesecu srpnju 1995. godine, te zatvaranje odvojenih civila u školi odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni, a na lokalitetu Mršića nakon rata pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih.

Prema prikupljenim dokazima, na tim lokalitetima ubijeno je najmanje 30 osoba.

U odnosu na osumnjičenog Garića istraga se provodi i za događaje iz perioda od 1992.-1995. na području Vlasenice, a koji se odnose na počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, koji se odnose na mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubojstva žrtava bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Mile Kosorić i Momčilo Tešić osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo genocid, Rade Garić zločin protiv čovječnosti - progon.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, mjera zabrane kao i ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.