20.12.2017. 10:23
0
Podignute optužnice protiv Dragomira Tintora i Miće Jurišića: Optuženi za ubistvo 12 Bošnjaka i silovanje jedne Bošnjakinje
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dragomira Tintora, zv. „Braco“, rođen 1947. godine u Zecovima, općina Prijedor, državljanin Bosne i Hercegovine i Miće Jurišića, rođen 1956. godine u Hambarinama, Prijedor, državljanin Bosne i Hercegovine.

Oni se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske i policije RS-a usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Oni se terete da su od maja do septembra 1992. godine, u svojstvu pripadnika Rezervne stanice milicije Tukovi, koja je djelovala u okviru Stanice javne bezbjednosti Prijedor, postupali suprotno odredbama međunarodnog prava te počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to ubistvima, mučenjima, silovanjima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode te drugim nečovječnim djelima, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Posljedice izvršenih djela optuženih su ubistvo 12 civila bošnjačke nacionalnosti, silovanje ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, odovođnje preko osam civila bošnjačke nacionalnosti  u logore Keraterem, Trnopolje, Omarska i Manjača, zastrašivanje, fizičko mučenje i nehumano postupanje te progon civila bošnjačke  nacionalnosti s područja sela Čarakovo, Hambarine te sa područja cjelokupne općine Prijedor.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 79 svjedoka i  vještaka te prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Državnog tužilaštva. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.