25.12.2017. 13:01
0
Radetu Gariću određen pritvor, a Miletu Kosoriću i Momčilu Tešiću izrečene mjere zabrane
Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora prema osumnjičenim Miletu Kosoriću, Momčilu Tešiću i Radetu Gariću, Sud BiH je djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH te donio rješenje kojim je osumnjičenom Radetu Gariću određen pritvor koji može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 20. januara 2018. godine ili do drugačije odluke Suda.

Radi se o predmetu Rajko Drakulić i drugi čiji su akteri osumnjičeni da su počinili krivično djelo genocid i krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Nakon što je utvrdio postojanje osnovane sumnje, Sud je odredio pritvor zbog postojanja opasnosti od ometanja krivičnog postupka.

Istovremeno, Sud je odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se osumnjičenom Radetu Gariću odredi pritvor zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačka d) ZKP BiH, kao i da se osumnjičenima Miletu Kosoriću i Momčilu Tešiću odredi pritvor na osnovu člana 132. stav 1. tačka b) i d) ZKP BiH, a osumnjičenom Miletu Kosoriću i na osnovu člana 132. stav 1. tačka a) ZKP BiH.

Na osnovu odredbi ZKP-a BiH osumnjičenima Miletu Kosoriću i Momčilu Tešiću određuju se mjere zabrane i to zabrana napuštanja mjesta boravišta i zabrana putovanja i zabrana sastajanja sa određenim osobama, a u cilju njenog izvršenja Kosoriću i Tešiću se zabranjuje međusobno kontaktiranje na bilo koji način, te kontaktiranje sa saizvršiocima i svjedocima Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Rade Garić upućen je na izdržavanje mjere pritvora u KPZ, saopćeno je iz Suda BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.