25.1.2018. 8:56
0
Nihad Šibonjić od volontera uzimao mjesečnu naknadu od 200 KM, na kraju zaradio preko 20.000 KM
Osnovni sud Brčko potvrdio je optužnicu protiv direktora Zdravstvenog centra Brčko Nihada Šibonjića zbog sumnje da je zaključivanjem nezakonitih ugovora o volontiranju zloupotrijebio položaj ili ovlašćenja i ovoj zdravstvenoj ustanovi pribavio imovinsku korist veću od 20.000 KM.

Tužilaštvo Brčko distrikta tereti Šibonjića da je, u svojstvu direktora Zdravstvenog centra Brčko, zaključio četrdesetak ugovora o obavljanju volonterske prakse na osnovu kojih je od doktora medicine i drugih medicinskih radnika bez prethodnog radnog iskustva naplaćivao mjesečnu naknadu od po 200 KM. 

"Istragom je utvrđeno da je, pozivajući se na takve ugovore ova zdravstena ustanova volonterima na praksi mjesečno ispostavljala račune, naplativši od svakog volontera pojedinačno i do 1.200 KM. Na ovaj način postupljeno je suprotno odredbama Zakona o radu, te pravilnika o zapošljavanju i o radnim odnosima ove ustanove", navodi se u optužnici. 

Šibonjić je kao odgovorna osoba u Brčko distriktu optužen za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, dok je Zdravstveni centar Brčko, kao pravna osoba, označena odgovornom za isto djelo. 

Podizanjem optužnice u ovom slučaju Tužilaštvo je zatražilo da se od Zdravstvenog centra Brčko oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 23.200 KM.

(Srna)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.