22.2.2018. 21:30
0
U 2017. godini oduzeta roba u vrijednosti 106.267 KM: Najviše se krijumčarile cigarete i duhan
Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su tokom prošle godine vršili inspekcijske nadzore koji podrazumijevaju kontrolu obavljanja trgovine bez odobrenja nadležnog organa i kontrolu prometa robe bez vjerodostojne dokumentacije, sa akcentom na prometovanje akcizne robe (cigarete i rezani duhan). Nadzori su vršeni na svim frekventnim lokalitetima u KS u prijepodnevnim i popodnevnim terminima, kao i u danima vikenda.

Rezulat provedena 364 inspekcijska nadzora je izuzeta roba kojom je počinjen prekršaj u vrijednosti od 106.267,00 KM, a izdat je i 221 prekršajni nalog u iznosu od 74.000 KM. Pored toga, podnesena su i 143 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

S ciljem sprečavanja bespravnog prometa tržišno-turistički inspktori su organizovali i timske nadzore sa drugim inspekcijama Uprave, uz asistenciju službenika MUP-a Kantona Sarajevo. Najznačajne rezultate u kontroli bespravnog prometa cigareta, rezanog duhana i ručno pravljenih cigareta, ostvarili su mobilni timovi tržišno-turističke inspekcije i pripadnika Jedinice za podršku MUP-a KS. U postupku 134 inspekcijska nadzora mobilnih timova, u toku 2017.godine, izuzeto je 11.639 kutija cigareta, 319,85 kg rezanog duhana, te 917 ručno pravljenih i pakovanih cigareta.

Navedene količine oduzete robe predate su Direkciji za robne rezerve Kantona Sarajevo do okončanja prekršajnih postupaka, koji su pokrenuti kod nadležnog suda. Nakon otvaranja skijaške sezone na Bjelašnici, kontrole obavljanja trgovine bez odobrenja nadležnog organa vršene su i na lokalitetu Babinog dola.

Podsjećamo, prema odredbama Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH novčana kazna za obavljanje trgovine bez odobrenja nadležnog organa i prodaju robe bez vjerodostojne dokumentacije fizičkim licima iznosi od 1.000 do 1.500 KM.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.