24.4.2018. 10:46
0
Velika policijska akcija u BiH, više od 20 osoba uhapšeno
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i Granična policija BiH, zajedno sa USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske proveli su opsežnu akciju usmjerenu na više od dvadeset osoba, osumnjičenih za organizirano krijumčarenje ilegalnih emigranata preko BiH i Hrvatske prema zemljama EU.
''U okviru koordiniranih međunarodnih operacija, kodih naziva „Taurus“ i „Oks“, koje su realizirali Tužiteljstvo BiH i Granična policija BiH, zajedno sa partnerskim agencijama USKOK-om i MUP-om Hrvatske, rano jutros su provedene aktivnosti na lišenjima slobode i pretresima više od 20 osumnjičenih osoba, na području BiH i Hrvatske'', saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako navode iz ove institucije, radi se o osobama koje su pod istragom i osumnjičene da su od početka 2018. godine, djelujući kao organizirana skupina, sudjelovali u nezakonitim aktivnostima, prijevoza, skrivanja i krijumčarenja ilegalnih emigranata preko područja BiH i Hrvatske prema zemljama EU.

''Istragom je utvrđeno da je počinjeno krijumčarenje velikog broja ilegalnih emigranta, njih najmanje između 100-200, za čije su krijumčarenje osumnjičeni počinitelji uzimali velike novčane iznose, koji su dosezali i do više od 10 000 KM, te ne taj način ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist, prenosi N1.

Većina emigranata krijumčarena je sa područja Republike Turske, odakle su organizatori ovih nezakonitih aktivnosti, kao i sa područja Kosova, a u provođenju i realizaciji akcije, potporu je dala i Međunarodna organizacija za migracije IOM, a u jednom segmentu ostvarena je suradnja sa strukturama EUROPOL-a.

Radi se o složenoj međunarodnoj operaciji, u okviru koje je ostvarena izravna komunikacija i suradnja između Tužiteljstva BiH i Granične policije BiH, sa partnerskim institucijama u Hrvatskoj, USKOK-om i MUP-om RH, a aktivnosti su dogovorene u stalnoj komunikaciji i koordinirane istodobno u obje države, prenosi N1.

Nakon pretresa i lišenja slobode, osumnjičeni koji su lišeni slobode u BiH će biti predati postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, sukladno zakonu'', saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.