8.5.2018. 17:55
1
MUPRS: Lažne optužbe da je policija doprinijela tragediji Davida Dragičevića
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) danas su saopćili da osuđuju "iznošenje lažnih optužbi pojedinaca i medija, da su policijski službenici ovog ministarstva na bilo koji način doprinijeli tragediji Davida Dragičevića, odnosno prikrivali rasvjetljavanje ovog slučaja“.

Ovom prilikom se posebno osvrćemo na navode Davora Dragičevića, koje su prenijeli mediji, da je policijska službenica Gorana Rečević prijetila određenoj osobi s ciljem uticaja na njenu izjavu koju je dala u svojstvu svjedoka – navodi se u saopćenju iz entitetske policije. 

Na ovom predmetu direktno su, kako se dodaje, bila angažovana 22 policijska službenika i pet rukovodnih radnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet i Policijske uprave Banja Luka. 

Iz MUPRS-a navode da su policijski službenici u okviru ovog predmeta uzeli 88 izjava od osoba u svojstvu svjedoka, obavili 40 informativnih razgovora s osobama o čemu su sačinjene službene zabilješke, izvršili poligrafsko testiranje većeg broja osoba, izvršili izuzimanje video nadzora u gradu Banja Luka, na osnovu kojih je utvrđeno kretanje pokojnog Davida Dragičevića u noći tragičnog stradanja, izvršili radnje uviđaja uz nadzor nadležnog tužioca, te sve uredno zadokumentovali i uz izvještaj dostavili nadležnom tužilaštvu.

Svaka osoba, koja je saslušana u svojstvu svjedoka, je poučena o svojim pravima i obavezama u smislu odredbi Zakona o krivičnom postupku RS-a što je potvrdila svojim potpisom na zapisnik.  Uz sve to, dodaju iz MUPRS-a, uvažen je zahtjev Davora Dragičevića, čime je napravljen i presedan, te je predmet predat u nadležnost i dalji rad pripadnika Uprave kriminalističke policije.

- Prateći javne istupe, kao i oglašavanja na društvenim mrežama, zaključili smo da određene osobe i grupe, koje su se našli u predmetima obrade samog Ministarstva, koriste tragičnu smrt Davida Dragičevića da bi vršili pritisak na rad pripadnika MUPRS-a. Bez obzira na sve pritiske Ministarstvo će u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima nastaviti rad na svim predmetima iz svoje nadležnosti – navode iz policije.

Građani okupljeni u grupu “Pravda za Davida”, i na protestima koji traju više od 40 dana u Banjoj Luci, traže da se utvrdi ko je odgovoran za, kako tvrde, ubistvo Dragičevića, jer odbacuju prvobitne tvrdnje policije da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Na zahtjev poslanika opozicije za 10. maj je najavljena i posebna sjednica entitetskog parlamenta o stanju bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj - ''Pravda za Davida - Pravda za Sve''. 

Beživotno tijelo tog 21-godišnjeg mladića pronađeno je 24. marta na ušću Crkvine u Vrbas u Banjoj Luci, a iako je policija u prvim informacijama sumnjala u zadesnu smrt, njegova porodica to ne prihvata i smatra da je ubijen.


(Fena)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.