25.5.2018. 18:13
0
Detalji akcije u Višegradu: U unutrašnjost Srbije vraćeno 111 migranata
Tačan broj službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu koji su se odlukom ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića priključili pripadnicima Granične policije BiH u spriječavanju ilegalnih migracija nije poznat jer je riječ o operativnom podatku, ali je poznato da su raspoređeni na područje u i oko Međunarodnog graničnog prijelaza Vardište, potvrđeno je za agenciju Patria iz Granične policije BiH.
Ovo područje u prethodnom periodu je najugroženije kada je riječ o prilivu ilegalnih migranata. Upravo zahvaljajući dodatnim policijskim snagama jučer je u Višegradu spriječen ilegalni prelazak 111 državljana visokog migracijskog rizika.

- Na području Panjika spriječen je ulazak veće grupe od 73 osobe. Svi migranti su se vratili u unutrašnjost teritorije R. Srbije – kažu iz Granične policije.

Kako napominju iz ove Agencije, istovremeno je angažiran dodatni broj policijskih službenika iz drugih organizacionih jedinica na područjima koja su također izložena većem migracijskom pritisku kao što su Zvornik, istočna Hercegovina i na izlazu iz BiH u Velikoj Kladuši.

Povećan broj pokušaja ilegalnih prelazaka početkom 2018. evidentiran je na području Zvornika, Bratunca, Višegrada i na izlazu iz BiH na području Velike Kladuše. Krajem marta 2018. u velikom procentu povećan je broj ilegalnih migranata koji u većim grupama do 50 ljudi pokušavaju ili ilegalno prelaze granicu BiH. Migracijski pritisak proširen je na čitavu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, ali u najvećoj mjeri na području Višegrada. Ovo područje žarište je od početka 2018. godine kada je aktivirana podruta iz Srbije. Istovremeno je aktivna i podruta iz Crne Gore na području istočne Hercegovine, a povećan je i pritisak migranata na izlazu iz BiH na područjima Velike Kladuše i Bihaća.

GPBiH od oktobra 2017. godine poduzima mjere u skladu s Planom izvanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica ove policijske agencije koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava. Procjene o preraspoređivanju službenika i opreme iz jedne u drugu organizacionu jedinicu donose se na osnovu analiza sigurnosti, frekvencije na pojedinim graničnim prijelazima i raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava u jedinicama.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.