27.7.2018. 11:32
2
Sarajevska policija traga za napadačima na novinare: Esma Turulja se 2017. godine hvalila kako je mnogi vuku za rukav da snimi pjesmu i fotografiše se sa "malo krpica na sebi"
Demobilisani borci jučer su ponovo blokirali saobraćajnicu kod federalnog Parlamenta, a nakon toga su odlučili da blokiraju i glavnu raskrsnicu na Skenderiji.

Međutim, nakon toga su nastali pravi problemi s obzirom da je nekoliko demonstranata, koji su za sebe govorili da su demobilisani borci, napali fotoreportere Al Jazeere Balkans i portala Klix.ba, Mirsada Bukvića i Kemala Softića.

Glavni akter napada na kolege sa AJB i Klixa bila je sarajevska pjevačica, Esma Turulja, koja je metalnom šipkom napada prvo Softića, a nakon toga i Bukvića koji je želio da odbrani svog kolegu. 

Esma Turulja metalnom šipkom napadala fotoreportere

Podsjećanja radi, jedna grupa demobilisanih boraca prvo je okružila i napala mladog fotografa Klixa, te su fizički nasrnuli na njega i pokušali mu oteti opremu. Kada je to vidio Mirsad Bukvić, pokušao je da odbrani svog kolegu, a onda je i on zadobio lakše povrede, a neke od njih mu je nanijela upravo spomenuta Turulja, koja se nakon ovog incidenta hvalila da je udarila fotoreportere na Skenderiji.

"Sve sam ga palijom u glavu opalila. Mene ćeš snimati, mamu ti je***. I onu ženu... Kaže 'Ja vama pomažem', ma šta mi pomažeš. To je ona ku*** u crvenom kompletu, ošišat ću je. Gdje je ona k***a crvene kose. Eno je, vidi je, mog mi Emira, je*** ću ti ja danas majčinu majku", hvalila se Turulja, dok ju je neko snimao mobilnim telefonom.

MUP KS traga za osobama koje su napale novinare na Skenderiji

Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS, danas je za Source.ba portal rekla kako policija u ovom slučaju postupa po krivičnim djelima nasilničko ponašanje i i nanošenje lakih tjelesnih povreda. 

"Ono što mogu da vam kažem je to da je sinoć oko 21:05 osoba inicijala B.M. prijavila da je od strane nepoznate osobe zadobila lakše tjelesne povrede. Radi se o krivičnom djelu Član 173. Krivičnog zakona FBiH (lakše tjelesne povrede). Sinoć u 21:50 u službene prostorije MUP-a KS je pristupila osoba inicijala S.K. koja je prijavila da je napadnuta od strane više nepoznatih lica, te se radi o krivičnom djelu nasilničko ponašanje. Sve se dogodilo u ulici Kulina Bana bb. Obaviješten je tužilac kantonalnog Tužilaštva u KS. Policija radi na identifikaciji osoba koje su počinila ova krivična djela", rekla je Suvada Kuldija danas za naš portal.

Prema pisanju pojedinih sarajevskih medija, policija KS već zna ko su nasilnici koji su napali fotoreportere na Skenderiji, a neki od njih su legitimisani na licu mjesta. Još jučer je utvrđeno da je fotografa Klixa, Kemala Softića, i kamermana AJB-a, Mirsada Bukvića, napala Esma Turulja, demobilisani borac i pjevačica iz Sarajeva. 

Brojni građani već jučer su počeli sa špekulacijama da su brojni demonstranti, koji su se jučer našli na Skenderiji, vješto iskorišteni od pojedinih političkih struktura u Bosni i Hercegovini, a brojni su istakli da se "radi o običnim plaćenicima", te da istinski borci uopće nisu pravili nikakve probleme.

Mirsad Bukvić jutros je za Source.ba portal potvrdio da su neki od onih, koji su se jučer nalazili na Skenderiji i koji su za sebe tvrdili da su demobilisani borci, bili u alkoholiziranom stanju.

"Oni su doslovno htjeli da rastrgaju Kemala, da mu otmu opremu, jer bili su u takvom stanju da je to neopisivo. Dobar dio njih je bio u alkoholiziranom stanju, jedan je imao tako crvene oči od alkohola da su mu se zjenice potpuno utopile u to crvenilo. Bio je demoliran od alkohola i jedan od agresivnijih u tim napadima, ali mu to njegovo stanje nije dozvoljavalo da napravi nešto više", rekao je jutros za naš portal Mirsad Bukvić, kamerman Al Jazeere Balkans.

Ko je Esma Turulja koja je napala novinare?

Esma Turulja, demobilisani borac i pjevačica iz Sarajeva, još u aprilu mjesecu 2018. godine je govorila kako živi u kolektivnom centru i kako nema ništa u životu.

"Dijete mi ide u školu. Nema ni stipendije, nema ništa. Živim u kolektivnom centru. Četiri godine sam bila diverzant. Državu branila, ništa nemam. U kampu se smrzajem. Imam 54 godine. Biro neće više da me drži. Nesposobna sam. Ja odavde ne idem. Neka dođe ko god hoće da me vodi u zatvor. Ja ću se ovdje zapaliti benzinom, evo ga ovdje. Nosim ga u tašni, vjerujte mi", izjavila je tada Turulja.

Turulja je tokom jednog intervjua iz prošle godine govorila i o svojoj muzičkoj karijeri, te pjevanju od kojeg zarađuje za život.

"Imam sve predispozicije da napravim dobru estradnu karijeru. Mnogi me vuku za  rukav da snimim neku od pjesama, fotografiram se za neku naslovnicu sa malo krpica na sebi. Ne plašim se izazova, niti toga da ne bih imala šta pokazati. No, teško mogu zamisliti sebe da sutra u nekom ugostiteljskom  objektu pjesmom zabavljam one koji su za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog  rata daleko od naše zemlje plakali za Bosnom i Hercegovinom", rekla je svojevremeno Esma Turulja.

Pročitajte šta je odlučeno jučer na vanrednoj sjednici


Kada su u pitanju zahtjevi demobilisanih boraca, Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica sa 33 glasova za i dva protiv usvojen je jučer na vanrednoj sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i to u različitom tekstu u odnosu od onog kojeg je usvojio Predstavnički dom.

Ukupno 15 prava propisano je zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a među njima je novčani mjesečni borački dodatak. Za ostvarivanje tog prava propisane su četiri kategorije.  

U prvoj su demobilizirani borci s 57 godina života i tri godine učešća u oružanim snagama, u drugoj oni koji su navršili 60 godina života, a godinu su proveli u borbi, dok su u trećoj grupi borci stari 65 godina i više. Za njih nema ograničenja u pogledu dužine učešća u ratu. U četvrtoj kategoriji su žene s minimalno 50 godina života, a u oružanim snagama su bile najmanje godinu dana.

"Za borce koji su u odbrambenim jedinicama proveli od 12 do 24 mjeseca, s koeficijentom će se množiti iznos od 40 posto minimalne penzije, od 24 do 36 mjeseci 50 posto, a za branioce što su u jedinicama bili od 36 do 48 mjeseci, visinu dodatka će odrediti množenje koeficijenta sa šezdesetpostotnim iznosom minimalne penzije u FBiH. Za one koji su u borbi proveli više od 48 mjeseci, dodatak će se računati množenjem koeficijenta sa sedamdesetpostotnim iznosom penzije", jučer je poručio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Salko Bukvarević.

Borci i članovi njihovih porodica, stupanjem na snagu ovog zakona, moći će ostvariti i pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inostranstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje.

Prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, liječenje u drugom kantonu, osiguranje povoljnijih uslova za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju, također su među propisanim pravima.

Predviđena je i pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije penzionisanje, duži godišnji odmor po osnovu učešća u oružanim snagama, zatim stambeno zbrinjavanje, subvencije u plaćanju naknade za pogodnost, naknada za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.