4.9.2018. 12:32
0
Haotična situacija u mostarskom naselju Opine: Sukobi lokalnog stanovništva sa Romima, zabilježene brojne paljevine i krađe
U Gradskoj vijećnici Grada Mostara sastali su se predstavnici sigurnosnih agencija te gradskih i županijskih vlasti kako bi razgovarali o sigurnosnom stanju u naselju Opine kod Mostara.

Napetosti i sukobi između lokalnog stanovništva i žitelja obližnjeg romskog naselja traju već neko vrijeme, pa su tako evidentirani brojni slučajevi remećenja javnog reda i mira, paljevine i krađe.

Mještani Opina traže institucionalno i zakonsko rješavanje tog vrlo ozbiljnog problema koji, kako kažu, može svakog momenta eskalirati.

- Ovaj vrlo ozbiljan problem seže unazad dvije do tri godine i to pojačanim dolaskom osoba za koje mi ne znamo ni tko su ni što su i mislim da nemaju adresu boravka, odnosno prebivališta u Mostaru - kazao je tijekom sastanka predsjednik Udruge građana Opine Ismet Kodro.

Pojasnio je kako je sve počelo sitnim provokacijama stanovništva, sitnim krađama, zatim provokacijama žena i djevojaka, na što su mještani Opina pokušali reagirati civilizirano, razgovorom, međutim, po Kodrinim riječima, to nije uspjelo.

- Zatim je krenulo s ozbiljnim krađama, međusobnim svađama, galama u kasnim satima, paljenje guma, smeća... Nešto je policiji prijavljivano, ali dosta toga i nije, jer smo htjeli i nastojali ostati što mirniji, ali tu smo i pogriješili jer su stvari išle ka usložnjavanju. Sve je kulminiralo prije otprilike mjesec dana, i to teškim ozljedama jednog mještanina Opina - kazao je.

Mještani inzistiraju da se mjerodavne institucije uključe u rješavanje problema i da se pozabave ljudima koji se bave kriminalnim radnjama, prosjačenjem, navođenjem na prostituciju i sličnim nelegalnim radnjama.

- Problem se mora što hitnije rješavati. Sve one koji nemaju adresu boravka u Mostaru treba vratiti odakle su došli, a osobe s kriminalnim dosjeima policija mora staviti pod strožu kontrolu - smatra Kodro te poručuje da će, ako nadležni organi u razumnom roku ne poduzmu potrebne korake, mještani koristit sva zakonska i legitimna sredstva u cilju rješavanja navedenih problema.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić upoznat je s problemima mještana Opina te će, kako kaže, učinit sve neophodno da se problem riješi.

- U Opinama se odavno i svakodnevno događaju mnogi problemi koje mještanima čine ljudi koji nisu iz Mostara, a koji svakodnevno napadaju, kradu, vrijeđaju, što stvara velike poteškoće. Stoga ćemo na današnjem sastanku pokušati raditi organizirano kako bi postavili određeni sustav koji može zadovoljiti sigurnosne aspekte građana - kazao je Bešlić uoči sastanak.

Inače, stanovnici Opina žalili su i na rad policije, odnosno tvrde kako policija nije reagirala na njihove prijave.

Međutim, u policiji to opovrgavaju i kažu kako policija na poziv građana uvijek izlazi na mjesto događaja, poduzima sve mjere i radnje u okviru svojih nadležnosti.

- Nije bilo slučajeva da se prijavi, a da policija ne reagira – to su sve insinuacije. Ne kažem da u radu policije nema propusta, ali tu je riječ o pojedinačnim slučajevima i riječ je o nedolasku policije na vrijeme, kašnjenju, ali iz objektivnih razloga - izjavio je inspektor Policijske stanice Mostar Centar Ranko Anić.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.