23.9.2018. 8:53
0
Šizofrenija okidač za kasapljenje oca
Nenadu Božiću (45), koji je 17. septembra u sumanutom pohodu nožem izmasakrirao oca Veljka na spavanju, određen je jednomjesečni pritvor, jer bi puštanjem na slobodu mogao predstavljati opasnost po mještane Pala.
Detalji ročišta

Oca je, kako je navedeno, ubio bez nekih posebnih motiva i mogao bi nasrnuti na bilo koga. Utvrđeno je da Božić ima šizofreniju pa je, najvjerovatnije, bilo samo pitanje dana kad će počiniti ubistvo.

Rješenje o pritvoru donijela je sutkinja Nizama Lojo nakon sjednice u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.


Otkrivamo detalje ročišta od 18. septembra, na kojem je tužilac predočio medicinsku dokumentaciju Doma zdravlje Pale, prema kojoj je Nenadu Božiću konstatirana dijagnoza pod šifrom F-20, koja označava šizofreniju.

Zbog ove činjenice, Tužilaštvo će izdati naredbu za neuropsihijatrijsko vještačenje.

- S obzirom na to da postoji sumnja da je počinio krivično djelo ubistvo, odnosno lišio života najbližeg srodnika, postoji realna opasnost da će, ukoliko mu ne bude određen pritvor, usljed navedenog stanja, počiniti novo, teško i nasilno krivično djelo - istaknuo je tužilac.

Policija je Nenada Božića 17. septembra u 8.15 sati uhapsila u dvorištu porodične kuće nakon što su građani javili da su ga vidjeli kako hoda ulicom u donjem vešu, krvav i s nožem u ruci. Javnost je uznemirena, što je još jedan uvjet zbog kojeg je zatražen pritvor za njega.

Odbrana saglasna

Advokat Aleksandar Majkalović, Božićev branilac, nije se protivio određivanju mjere pritvora.

- Iz dokaza koje je dostavilo Tužilaštvo, proizlazi da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret u stanju neuračunljivosti - ukazao je advokat Majkalović, predloživši da se Božić uputi u zdravstvenu ustanovu na izdržavanje kazne.

Manija proganjanja

Osumnjičeni Nenad Božić nije davao nikakve izjave. Neposredno po hapšenju, psihički rastrojen, govorio je policajcima kako ga neko proganja, piše Avaz.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.