24.9.2018. 14:22
0
Delimustafić u pritvoru 20 mjeseci, suđenje još nije počelo
Suđenje u slučaju Pravda u kojem je prvooptuženi Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih polsova RBiH u pritvoru već 20 mjeseci, ponovo je odgođeno 21. septembra.

Naredno je zakazno u drugoj polovini oktobra. U sudskoj praksi nezabilježen je slučaj da nakon potvrđivanja optužnice do početka suđenja prođe i godina dana. Rok za okončanje ovog predmeta je tri godine, a jedna je već prošla bez početka suđenja. Uzimajući u obzir i veliki broj advokata, a naročito onih koji optužene zastupaju po službenoj dužnosti čak njih 35 jasno je da svako odgađanje iziskuje ogromne troškove oko 30.000 KM.

Advokat Alije Delimustafića Ifet Feraget zatražio je od Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu da njegovom klijentu ukine pritvor uz određivanje jemstva i mjera zabrane. Sudija Todorović nije donio odluku o tome, već je prijedlog uputio van raspravnom vijeću koje je opet prijedlog vratilo Sudskom vijeću.

- Optuženi se drži u pritvoru na osnovu pretpostavljene osnovane sumnje, koja nikada nije utvrđena u skladu sa Zakonom – kazao je Feraget na jednom od ročišta navodeći da sudija za prethodno saslušanje Husein Delalić, kako je to navedeno u aktu suda, nije otvorio niti jednu kartonsku kutiju sa dokazima, koje su bile zalijepljene selotejpom, zbog čega je potvrđivanje optužnice nezakonito jer je sudija bio dužan da izvrši uvid u originalne dokaze dostavljene uz optužnicu.

Četiri puta su odgađana ročišta u ovom predmetu, a posljednje je odgođeno 21. septembra jer nije završeno vještačenje Ratka i Vojka Đokića koji zbog problema sa sluhom ne mogu pratiti sudski proces pa bi se postupak u odnosu na njih mogao i razdvojiti.

Zakonski nije precizirano koliko se puta može odgoditi glavni pretres. 

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu 11. oktobra 2017. godine potvrdio je optužnicu u slučaju „Pravda“ (akcija provedena u novembru 2016. godine) protiv 38 fizičkih i osam pravnih lica. Sa nekoliko lica je potpisan sporazum o priznanju krivice, te je u predmetu ostalo 40 optuženih. Delimustafiću se pritvor produžava svaka dva mjeseca. 

Delimustafiću se na teret stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području KS. U sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Počinjenjem tih krivičnih djela stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.

Bivša sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić koja ima i hrvatsko državljanstvo pobjegla je u Hrvatsku uoči akcije hapšenja, a Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske još uvijek nije donijelo odluku o izručenju BiH niti ima za to zakonski određen rok. Zahtjev za izručenjem više od godinu se nalazi kod ministra pravosuđa Hrvatske Dražena Bošnjakovića.  

Također, bh. pravosuđu je nedostupan i Jusuf Škrijelj koji je bio uhapšen u akciji „Pravda“. Kada je nakon hapšenja pušten na slobodu pobjegao je iz BiH.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.