26.10.2018. 13:47
0
I Zakon blagonaklon za kriminalce: Često oslobođeni zbog "prekomjerne" sile!?
U devet mjeseci ove godine u FBiH je bilo 59 napada na policijske službenike. Trećina u Sarajevu, podaci su kojima su društvene mreže preplavljene, ali nažalost kako ostatak objave kaže „sami izvještaji o kriminalitetu u KS daju kontekst da je ovakva kulminacija bila neminovna. Ali takvi smo mi, podacima se ne znamo na vrijeme baviti ni kad nas posred čela udaraju“.
Nažalost, crna statistika danas je zabilježila najbrutalniji do sada napad. Svirepo u automobilu ubijeni su policajci Adis Šehović i Davor Vujinović.

Jutros je prvo ubijen policajac Adis Šehović, a nakon višesatne borbe ljekara da spase drugog policajca, Vujinović je ipak podlegao od zadobijenih povreda.

Dva policajca napadnuta su tokom obavljanja svoje dužnosti, a na njih je automafija koju su zatekli u krađi automobila iz automatske puške ispalila više desetina metaka. 

Zakon je precizirao kazne za napade na službeno lice u obavljanju poslova bezbjednosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinilaca krivičnih djela, ali nažalost stavka koja precizira kazne za napade na službene osobe često prevagne i oslobodi počionioce i to ako se utvrdi da je policajac bio pregrub!

Ona glasi: „ako je počinilac krivičnog djela iz stavova od (1) do (3) ovog člana bio izazvan nezakonitim ili grubim postupanjem službenog lica ili lica koje mu pomaže, može biti oslobođen kazne“.

I mnogo ih je oslobođeno, jer advokati kriminalaca uvijek terete policajce za premojernu upotrebu sile. Šehović i Vujinović sinoć nisu pružili nikakvu silu, nisu stigli ni odgovoriti na napad.

Inače, Član 241b kaže da „Ko napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine ili lice koje mu pomaže u obavljanju poslova bezbjednosti Bosne i Hercegovine, otkrivanju ili lišenju slobode počinilaca krivičnih djela ili čuvanja lica koje je lišeno slobode, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine“.

- Ako je krivičnim djelom iz stava (1) ovog člana službeno lice ili lice koje mu pomaže lakše tjelesno povrijeđeno ili je krivično djelo iz stava (1) ovog člana počinjeno uz prijetnju upotrebe oružja, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ako je krivičnim djelom iz stava (1) ovog člana službeno lice ili lice koje mu pomaže teško tjelesno povrijeđeno, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina – navodi se u Zakonu.

 (Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.