1.11.2018. 14:41
0
Pet godina Trebinjcu koji je držao svoju djecu kao taoce
Trebinjac Miroslav Milišić (31), koji je početkom juna ove godine izazvao talačku krizu držeći nekoliko časova kao taoce svoje dvoje maloljetne djece od 11 i devet godina, pod prijetnjom da će ih raznijeti ručnom bombom koju je sve vrijeme držao u rukama, nagodio se s okružnim tužiocem da prihvati kaznu zatvora od pet godina.
Nakon zaključenja sporazuma, koje je obavljeno u Okružnom tužilaštvu Trebinje, ovaj dokument je dostavljen Osnovnom sudu u Trebinju na razmatranje o tome da li su ispunjeni zakonski uslovi i da li je kazna primjerena djelu, a očekuje se da će biti potvrđeno danas.

Na ovaj će način, kako saznajemo u Tužilaštvu, umjesto dugotrajnog suđenja, u Osnovnom sudu u Trebinju biti samo sklopljena nagodba, koju je Milišić prihvatio na prijedlog okružnog tužioca, pa će biti izbjegnut sudski proces.

"Milišić je prihvatio nagodbu, što se u pravosuđu smatra obostranom korišću, odnosno, na obostrani interes, jer su izbjegnute dugotrajne i skupe procedure kod suđenja, a kazna zatvora se u tom slučaju smanjuje u odnosu na predviđenu, što je korist optuženog", objasnio je kratko nakon ove nagodbe Srđan Vukanović, portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju.

Na taj se način, kako kaže, spor okončava zaključivanjem sudske nagodbe pred prvostepenim sudom, bez daljeg oduglovlačenja postupka.

Ono što je možda i najvažnije jeste izbjegavanje novih trauma koje bi sudski proces i izvođenje dokaza izazvali kod djece, koja su bila najoštećenija u ovom slučaju.

Milišić, koji je prijetio da će djecu raznijeti bombom zato što ga je prije toga napustila supruga i odvela treće dijete, od juna se nalazi u pritvorskoj jedinici trebinjskog zatvora Pudarica i taj period će mu biti uračunat u izdržavanje kazne.

Protiv Milišića je optužnica podignuta gotovo tri mjeseca nakon ovog ljetošnjeg događaja, tek krajem avgusta, nakon čega je i potvrđena. Po njoj je bio osumničen za dva krivična djela - nasilje u porodici i porodičnoj zajednici i krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija.

Nakon pet sati, zahvaljujući operativnom radu trebinjske policije, razriješena je ova, prva talačka kriza zabilježena u Trebinju.

On je prijetio da će sebe i djecu raznijeti ručnom bombom, jer ga je napustila supruga i sa sobom odvela njihovo treće dijete, bebu od nepunih godinu dana, a za sve to vrijeme od nekoliko časova on se šetao ulicom, u pratnji policije.

Iako ga je konačno savladao otac njegove supruge, policija je stvorila uslove da mu se približi i da mu punac izbije bombu, koja se, srećom, nije ni aktivirala, a kasnije  je deaktivirana, pišu Nezavisne.

(Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.