5.11.2018. 13:03
0
Zukić i drugi: Raspitivanje za posao preko Ramiza Karavdića
Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva je ispričao kako se preko Ramiza Karavdića raspitivao za posao kćerki i zetu, piše Birn.

Šemsudin Hodžić je izjavio da su posao kćerki i zetu tražili svi, pitali svakoga i pratili konkurse, a kada je pitao Karavdićevu kćer, koja mu je bila radna kolegica, kako se ona zaposlila, uputila ga je na optuženog.

- Poznavao sam Ramiza četiri ili pet godina prije toga, bio je poštar u Banovićima. Mislim da mi je njegova kćerka dala broj telefona ili sam isti ranije imao. Pozvao sam ga i rekao, ako bi bilo kakvog posla, da ima u vidu moju kćerku i zeta. Nije mi ništa konkretno odgovorio - kazao je svjedok.

S Karavdićem je poslije, kako je napomenuo, nekoliko puta imao kontakte i obično bi mu, prema iskazu svjedoka, govorio: “Bit će, ne sekiraj se”, te je za zeta jednom spominjao posao u rudniku, a drugi put u Direkciji za puteve Tuzlanskog kantona i tražio je podatke.

- Bio je bolestan i dao mi je broj telefona čovjeka i pojasnio da mu se predstavim kada ga nazovem. U nekoj priči mi je rekao da je to ‘krupan’ čovjek. Nazvao sam ga, ali mi je isto govorio kao i Ramiz, da se ne sekiram - naveo je svjedok Hodžić.

Kada je ozdravio, kako je kazao svjedok, Karavdić ga je pozvao i rekao mu da je izašao konkurs za “Poštu”, da pripremi dokumentaciju za kćerku i ostavi je na šalteru na svom poslu, ali da na internetu taj isti konkrus nisu pronašli.

- Neko je nazvao kćerku na telefon i rekao joj da je primljena u ‘Poštu’. Veselili smo se. Kada je kćerka kasnije zvala taj isti broj, odgovoreno joj je da je žalbeni postupak u toku. Jedno veče je kćerka došla kući i rekla da je Ramiz uhapšen. Vidio sam da je vrag odnio šalu - naveo je svjedok.

Karavdić od njega, kako je pojasnio, za protuuslugu nije tražio novac, ali ga je obavijestio da kada se sve završi, morat će “počastiti neke ljude”, kao i da su u tom periodu imali kontakata nevezano za posao kćerki ili zetu.

- Jedne prilike me nazvao na posao, pitao me da li imam nekog električara, treba mu hitno. Rekao sam mu: ‘Pusti električara, daj ovo meni završavaju - kazao je svjedok, koji je dodao da su kćerka i zet kasnije otišli u inostranstvo.

Karavdiću se sudi zajedno s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Nedžadom i Senadom Trakom, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem, koje optužnica tereti za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Nastavak suđenja je 26. novembra.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.