14.2.2019. 14:17
0
Postoji sumnja da je Edin Mulić kao direktor "Infomreže" vršio utaju poreza i pranje novca: Oštetio državu za 190.000 KM
FOTO: Source.ba / Arhiva
Tužilaštvo TK je Općinskom sudu Tuzla dostavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Edina Mulića (43) iz Tuzle.

Razlog je postojanja osnovane sumnje da je kao direktor Omladinske zadruge „Infomreža“ Tuzla počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela porezna utaja i pranje novca, stoji u saopćenju Tužilaštva TK.

Mulić je osumnjičen da je udružio grupu ljudi kako bi počinio krivično djelo porezna utaja, a oni su imali zadatak da animiraju studente s fakulteta u Tuzli da za novčanu nagradu od 50 do 100 KM pristanu da se na njihove račune uplate određeni iznosi novca, za navodne poslove koje oni nisu obavljali za zadrugu.

- U periodu od 2015. do 2018. godine osumnjičeni je izbjegao plaćanje poreza na dohodak i odgovarajućih doprinosa, tako što je angažirao veći broj studenata koji nisu obavljali poslove koje je zadruga ugovorila sa više firmi iz Sarajeva, Travnika i Tuzle.  Krivotvorili su radne listove kako bi se stvorio privid da su obavili poslove, nakon čega su studenti najveći dio novca koji je uplaćen na njihove račune morali vratili osumnjičenom. Ukupan do sada utvrđeni iznos novca koji ima karakter dohotka je oko 250.000 KM, na koji nisu plaćeni pripadajući porez i doprinosi u iznosu od najmanje 190.000 KM – navode iz Tužilaštva TK.

Novac koji potječe od krivičnog djela osumnjičeni je, u cilju legaliziranja, stavio u redovne novčane tokove kroz ulaganja u nekretnine.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.