26.4.2019. 15:34
0
Podignuta optužnica protiv Salčinovića, Aščerića i profesorice Ferhatbegović: Krivotvorili službene isprave i primali darove
FOTO: Tuzlanski.ba
Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) protiv tri osobe iz Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli.

Optužnica je potvrđena protiv profesora u ovoj školi Zajida Salčinovića (62) zbog produženih krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave, dok je protiv direktora škole Dražena Aščerića (57) i profesorice Dževdete Ferhatbegović (38) potvrđena zbog produženog krivičnog djela  krivotvorenje službene isprave.

Postoji osnovana sumnja da je Salčinović kao profesor i član komisije za obrazovanje odraslih u ovoj školi od juna 2017. do juna 2018. godine, od 10 vanrednih polaznika tražio i uzimao novčane iznose koji su se kretali u pojedinačnim slučajevima od 150 KM do 1.000 KM, kako bi, koristeći svoju funkciju, pogodovao da oni bez polaganja ispita pred stručnim komisijama steknu diplome rudarskog ili geološkog tehničara.

Na taj način je sebi pribavio korist u ukupnom iznosu od oko 3.900 KM. Također, u optužnici je navedeno i da je iz istih razloga od tri vanredna polaznika tražio novac koji mu oni nisu htjeli dati, dok je od jedne osobe tražio i uzeo 100 KM kako bi mu uradio maturski rad.

Salčinović, Aščerić i Ferhatbegović se terete i da su kao članovi komisija u više navrata ovjeravali i potpisivali neistinite podatke u službenim ispravama da su polaznici pred ispitnim komisijama polagali pojedine ispite, mada su bili svjesni da nisu niti izlazili na ispite.   

Kao naknadu za rad u komisijama, koja nije obavljala ispite, su sebi pribavili imovinsku korist.  

U optužnici je navedeno da je Salčinović tako sebi pribavio korist u iznosu od oko 1.150 KM, Aščerić oko 1.750 KM, dok je Ferhatbegović sebi pribavila manju imovinsku korist.

Sud je Salčinoviću izrekao mjeru zabrane prilaska školi, te je u optužnici predloženo da mu se izrekne mjera zabrane obavljanja djelatnosti nastavnika u osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina.

Također, u optužnici je predloženo da se od pomenutih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.